Body
Mar 02, 2020
Posted by: Lozen

Ana Gazdić: Trenirajte da bi bile zdrave, jake, izdržljive i nasmijane jer baš takve trebate svojoj djeci

Nakon saznanja da su u blagoslovenom stanju mnoge žene počnu razmišljati o svim tjelesnim promjenama koje će se neminovno dogoditi, o kilogramima, celulitu, strijama, proširenim venama…Bez obzira na sreću koju osjećaju zbog činjenice da će postati majke često se uplaše da li će i kako će opet vratiti tijelo u stanje prije trudnoće…Tada o fitnesu i teretani intezivno razmišljaju i one koje su trenirale prije trudnoće ali i one žene koje nikada nijesu trenirale. Upravo zbog toga razgovarala sam sa Anom Gazdić, uspješnom fitnes instruktorkom, koja je i sama nedavno postala mama, o vježbanju i trudnoći, bez namjere da forsiramo ili da namećemo vježbanje kao moranje, već da damo podršku svim ženama da polako krenu, da učine sve što misle da je najbolje za njih i njihovo tijelo…

  1. Da li je vježbanje u trudnoći potrebno i ako jeste zbog čega?

Vježbanje je bitno i potrebno uvijek, pa i u trudnoći. Naravno, ukoliko to dozvoljava zdravstveno stanje trudnice i sam tok trudnoće. Trudnica koja vježba, primjereno svom stanju, lakše će se nositi sa svim promjenama koje trudnoća donosi, fizičkim i psihičkim a tu su i određene vježbe praćene tehnikama disanja koje pomažu pripremi za sami porođaj.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BODYFIT FITNESS STUDIO NIKSIC (@bodyfitfitnessniksic) on

  1. Kad treba početi sa treningom i ko može da voditi treninge za trudnice, samo instruktori ili je potrebna saradnja sa ginekolozima?

Vrlo je važno voditi računa i izabrati stručnu i profesionalnu osobu kada se o treninzima bilo koje vrste radi, a naročito onim za trudnice. Ukoliko trudnoća teče kako treba i trudnica nema izraženih tegoba koje bi je spriječile da vježba, kvalitetan instruktor će znati da koncipira i primijeni  adekvatan program bezbjednih vježbi.

  1. Koje vježbe su namijenjene za trudnice?

Iako možda tako ne djeluje, veliki  je broj vježbi koje trudnica može izvoditi. Vježbe je potrebno modifikovati tako da se u potpunosti eliminiše opasnost od pada, udara ili naprezanja koje bi moglo biti štetno u tom stanju – tj. pronaći potpuno bezbjednu varijantu koja će ipak uticati na jačanje muskulature. Posebno su dobre određene Pilates vježbe, gdje se uvijek strogo vodi računa o kontroli tijela.

  1. Vaša iskustva sa vježbanjem i trudnoćom?

Instruktor sam grupnih aerobnih programa i Pilatesa i neko ko se tim poslom intenzivno bavio godinama prje trudnoće. U periodu trudnoće bila sam naročito obazriva pa sam se suzdržala od treninga visokog inteziteta i posvetila vođenju i izvođenju Pilates vježbi. One su, između ostalog, pomogle da bol u leđima, koji je jedan od glavnih „pratilaca“ trudnoće, gotovo potpuno izostane.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BODYFIT FITNESS STUDIO NIKSIC (@bodyfitfitnessniksic) on

  1. Nakon porođaja kad je najbolje vrijeme da se žena vrati treninzima, i postoji li razlika s obzirom na vrstu porođaja?

Kada je u pitanju prirodan porođaj, preporučuje se pauza od tri mjeseca prije povratka treninzima dok je kod carskog reza taj period duži, što je i logično uzimajući u obzir da se radi o operaciji koja zahtjeva duži period oporavka. Mišljenja sam da treba poslušati savjet stručnjaka i dati tijelu dovoljno vremena da se oporavi ne samo od porođaja već i od niza promjena koje je tokom trudnoće doživjelo ali  često se desi da mame povratak treninzima odlažu u nedogled uz razna opravdanja. To jeste period kada sami sebi niste na prvom mjestu, tu je novi život kojem ste maksimalno posvećeni, ali trening bi se morao uvrstiti na vašu listu prioriteta upravo iz tog razloga- bebi je potrebna zdrava, snažna , funkcionalna i nasmijana mama.

  1. Nakon porođaja skinuli ste 15 kg , bez dijeta i preparata, kako ste to postigli?

Zahvaljujući  kombinaciji različitih grupnih fitness programa za relativno kratko vrijeme nakon porođaja (pet mjeseci treninga) uspjela sam izgubiti  15 kilograma bez upotrebe bilo kakvih preparata ili sprovođenja dijeta. Moja ishrana ostala je nepromijenjena.  Da budem jasna, moj cilj nije bio vratiti se „preko noći“ na staru kilažu već prvenstveno ojačati tijelo i vratiti kondiciju kako bih najbolje odgovorila izazovima majčinstva i posla kojim se bavim. Gubitak kilograma došao je uz to, što je najbitnije na sasvim bezbjedan način i uz veliko uživanje.

  1. Najvažnije pitanje za sve porodilje je kako vratiti ravan stomak nakon porođaja, zašto je to toliko teško i koliko zavisi od ishrane?

Tokom trudnoće upravo je stomak taj koji pretrpi najveće promjene. Mišići se rastežu do nevjerovatne mjere  i sasvim je normalno očekivati da oni neće imati isti tonus još dugo nakon porođaja. Put do ravnog stomaka zavisi od mnogo faktora, npr. u kakvom su stanju bili trbušni mišići prije same trudnoće itd. Kardio treninzima postepeno ćete topiti potkožne masti tamo gdje ih ima a bitno je specifičnim vježbama vratiti snagu prvenstveno dubokim mišićima centra tijela. Zdrava i umjerena ishrana se podrazumijeva. Vremenom, uz pravilno vježbanje sve će se vratiti na svoje mjesto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BODYFIT FITNESS STUDIO NIKSIC (@bodyfitfitnessniksic) on

  1. Vaš Bodyfit fitness studio je poznat po kvalitetnim grupnim i individualnim treninzima, jeste li nam spremili nešto novo?

Ovo je već sedma godina kako postoji „Bodyfit“ i svo to vrijeme sa velikim zadovoljstvom vodimo veliki broj različitih grupnih fitness programa. Ponudu smo vremenom mijenjali, dopunjavali, usavršavali , osluškivali želje i potrebe naših trenutnih i potencijalnih vježbača kako bi svako kod nas mogao pronaći baš ono što mu odgovara.  Svi naši treninzi rade se prateći muziku adekvatne bitaže baš za taj program, kombinacije vježbi, koraka i pokreta su vrlo raznovrsne što čini trening ne samo efikasnim već i zanimljivim, a mi se trudimo da u svakom trenutku motivišemo i animiramo vježbače. Na određenim treninzima rade se koreografije koje sami osmišljavamo i pripremamo. One se metodčki razlažu i uče tokom treninga, da bi na samom kraju to izgledalo vrlo usklađeno i lijepo. Na takvim treninzima ne samo da potrošimo veliki broj kalorija već vježbamo koordinaciju i jačamo samopouzdanje. Trenutno nudimo sledece grupne fitnes programe: Power step, Tae bo, Latino step, Energy dance, Total body workout, Body toning, Kružni trening, Pilates. Konstantan rad na sebi, profesionalan i ljubazan odnos prema vježbačima kao i to što uvijek spremamo nešto novo naša su formula uspjeha.

  1. Savjet za sve one žene koje misle da nakon porođaja neće uspjeti da vrate ,,staro tijelo” nazad

Moj savjet je da da sačekate onoliko koliko je potrebno da se oporavite a onda bez odlaganja na trening. Pronađite svojih sat vremena, makar tri puta sedmično. Ne postavljajte sebi nerealne ciljeve, ne zadajte sebi još nerealnije rokove. Trenirajte da bi bile zdrave, jake, izdržljive i nasmijane jer baš takve trebate svojoj djeci. Povrtak „starog tijela“ je proces koji neće trajati isto kod svake od vas, potrudite se da u njemu uživate, budite istrajne i iznenadiće vas ne samo rezultati već i želja da vježbanje ostane dio vašeg životnog stila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BODYFIT FITNESS STUDIO NIKSIC (@bodyfitfitnessniksic) on

 

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me