Podgoricki popeci
May 21, 2019
Posted by: Lozen

Crnogorska kuhinja: Probajte podgoričke popeke

Stranci obično kažu da su oduševljeni Crnom Gorom, da ih loši crnogorski drumovi uvijek odvedu u predivne krajeve, od Boke do Plava, od Ulcinja do Pljevalja. Ono što često probaju, dok borave u našoj zemlji, su crnogorska nacionalna jela

Crnogorcima je gostoprimstvo uvijk bilo važno, gost je imao svoje mjesto ,,na čelu trpeze“ i malo je domaćinstava koja nijesu čuvala naljepše parče mesa (obično pršut) za ,,kad gosti dođu“. Očigledan je uticaj italijanske, mađarske, turske kuhinje na jela kojaCrnogorska kuhinja Lozen se mogu  naći na crnogorskoj  trpezi: uticaj italijanske  kuhinje se može primijetiti u načinu pripremanja  mesa, sira, vina i alkoholnih pića, supa i čorbi, palente, punjenih  paprika, ćufti, raštana, uticaj turske kuhinje u pripremanju  sarme, musake, pilava, pita, bureka, ćevapa, kebaba, baklave, dok uticaj  mađarske kuhinje primjećujemo u načinu spremanja  gulaša, sataraša i đuveča. Uprkos ovim uticajima Crna Gora ima i svoja nacionalna jela.

Ako pogledamo jelovnik crnogorskog kralja Nikole vidimo da su se, tokom ceremonijalnog ručka na njegovom dvoru, služile četiri vrste mesa, sve tipične za Crnu Goru, pastrmka, govedina, jagnjetina i pršut. Sve ovo se služilo sa puno povrća i voća i sa nezaobilaznim desertom. I danas ćete ovo naći na crnogorskim trpezama, uz obavezno vino ili pivo.

Zaštitni znaci crnogorske kuhinje su: kačamak, cicvara, jagnjetina u mlijeku, podgorički popeci, raštan sa suvim mesom, priganice, njeguški  pršut, pivski kajmak, pljevaljski sir…  Vina Vranac i Krstač, Nikšičko pivo i Loza su proizvodi koje stranci obavezno  probaju  kao dio gastro avanture po Crnoj Gori.

 

Podgorički popeci:

Potrebno:                                    Podgorički popeci

4 filea telećeg mesa

100 g kajmaka

100 g goveđe pršute

Način pripreme:

Šnicle dobro istući tučkom za meso, samo sa jedne strane a ako primijetite masnoću na krajevima obavezno je odstranite. Na svaku šniclu staviti malo kajmaka i tanko izrezan pršut. Šnicle urolati i umakati u brašno, jaje i prezlu. Zatim pržiti u dubokom tiganju na vrućem ulju. Popeke okretati da se ravnomjerno isprže, potrebno im je 7 do 8 minuta. Kad se isprže prelijte ih tartar sosom i ukrasite peršunom. Servirajte uz pomfrit.

Fotografije: Facebook

 

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me

© Copyright Lozen.me 2018

IMPRESSUM
Naziv pravnog lica: Lozen digital d.o.o
Adresa: Vuka Mićunovića 52b, Nikšić
PIB: 03434826
Izvršna direktorica: Margita Bećirović Vulanović
E mail: kontakt@lozen.me