Jul 31, 2018
Posted by: Lozen

Čuda prirode: Pećina svitaca i jezero roze boje

Kažu da će naša budućnost biti srećna ako naučimo da živimo u skladu sa prirodom, ako joj budemo zahvalni cijelim svojim bićem za sve što nam je podarila. Postoji li veće čudo od nje? Ima li nešto ljepše od nje? Mi dolazimo i odlazimo ona ostaje sa svim njenim zakonitostima, da traje i prkosi čovjeku i njegovom uzaludnom pokušaju da je promijeni. Uspostaviti sopstveni ritam u harmoniji sa njenim najvažnija je naša misija dok smo na Zemlji, prilagoditi sebe njoj a ne nju sebi zadatak je koji se treba ispuniti kako bi nam život bio potpun. Gdje god da pogledamo vidjećemo njene darove, ona nam daje bezuslovno, i više nego što zaslužujemo.

Pećina svitacawqitomo pecina svitaca

Jedan od najljepših kutaka planete koju je priroda stvorila je ,,pećina svitaca“ koja se nalazi na predivnom Novom Zelandu, na sjevernom dijelu ostrva, u okrugu Vaitomo. Ovu je pećinu 1887. godine otkrio lokalni poglavica Maora Tane Tinorau zajedno sa engelskim istraživačem Fredom Mejsom. Pećina je otvorena za posjetioce 1889. godine i još uvijek je jedna od najatraktivnijih lokacija u ovoj ostrvskoj zemlji. Njena nestvarna ljepota je u tome što se na zidinama pećine nalaze insekti, Arachnocampa luminosa, koji imaju bioluminiscentne larve, koje svijetle nalik svicima. Svakom posjetiocu se čini da gleda u predivan nebeski svod.

Pronađi nove svetove i izatkaj im nebo. I podari im vazduh da žive i da dišu

Jezero roze boje

Na ostrvu Middle, koji je dio arhipelaga Recherche, u Zapadnoj Australiji, nalazi se jezero Hillier, širom svijeta poznato po svojoj boji. Prvi izvori o jezeru datiraju iz 1802. godine kada se britanski pomorac i hidrograf Matthew Flinders usidrio u blizini ostrva Middle, na svom putu za Sydney. Obično su alge uzrok ove neobične boje za jezero ali Hiller, kako naučnici smatraju, nije rozeroze jezero zbog njih jer istraživanja iz 1950. godine nijesu potvrdila postojanje algi tako da se odgovor na pitanje zašto je jezero roze još uvijek traži.

Hillier jezero je dugo oko 600 metara, okruženo je šumom eukaliptusa, duge pješčane dine ga odvajaju od okeana. Smatra se da, sem njega, na planeti postoji još sedam roze jezera i to još tri u Australiji, po jedno u Azerbejdžanu, Španiji, Senegalu, Kanadi.

Ala je lep ovaj svet,

Onde potok ,ovde cvet…

Foto: Facebook

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me