Žaba i škorpija
Sep 20, 2018
Posted by: Lozen

Da li je i vaša firma puna žaba i škorpija? Koji ste vi tip kolege?

Sigurno ste čuli za priču o škorpiji i žabi , da to je ona priča koja glasi ovako:

,,Na obali rijeke srele se škorpija i žaba. Škorpija upita žabu: “Da se kojim slučajem nijesi namjerila preko?”

,,Jesam” odgovori žaba, sa sigurne udaljenosti, “Zašto pitaš?”zaba i skorpija

,,Mogla bi i mene prebaciti na drugu obalu” reče škorpija.

,,Pa zar ti misliš da sam ja stvarno luda, ubošćeš me, ti si škorpija” odgovori žaba.

,,E stvarno si žabo blesava, pa ja ne znam plivati, kada bih te ubola obje bi potonule i umrle. Nego, ti mene prebaci na drugu stranu, znaj da ću i ja tebi nekad valjati, jer ću te braniti od zmija i roda” uvjerljivo reče škorpija.

Razmišlja žaba da nije loše imati škorpiju za prijatelja i pomisli da nije sve onako kako se čini u vezi škorpije. Ima i ona dušu i rezon što je najvažnije, pa lakovjerno odluči da povjeruje škorpiji

Zasjedne škorpija na široka žabina leđa i uz osmjeh i povjerenje krenuše ka drugoj obali. Taman negdje na pola puta, gdje je voda najdublja, žaba osjeti ubod pri dnu leđa. Okrenu se i ugleda škorpiju kako nevješto pokušava da sakrije žaoku od žabinog pogleda.

Sva u čudu, žaba reče škorpiji: “Šta ti bi, sad ćemo obje umrijeti, obećala si da nećeš?!”

Škorpija daveći se odgovori :,, Šta ću, takva mi priroda, to je jače od mene!”

Svaki kolektiv ima i škorpije i  žabe, pitanje je kako sarađivati sa njima, naročito ako ste lavica.

Na jednoj strani imamo žabu koja nije baš naivno prihvatila ponudu jedne škorpije, već je to uradila zbog obećanja da će i ona njoj Škorpija i žabavaljati, dakle ona je onaj tip kolege koji će uraditi nešto samo ako ima interesa, i zbog interesa će i otrovnicu nositi na leđima, a kad prođe kao ,,bosa po trnju” biće u čudu šta i kako se desilo.

Škorpija ima vječiti izgovor da ne može protiv prirode, ona je takva i zato što je takva a ne drugačija svi je moraju prihvatiti, svi se njoj moraju prilagoditi. Kasni na posao, jer ona je takva. Ne završava svoje obaveze, jer ona je takva. I bez obzira šta učinili za nju ona će vam naškoditi, jer ona je takva.

Kako raditi sa različitim ljudima, naročito onima koji su teški za saradnju? Kako sarađivati sa žabama i škorpijama još kad se grupišu i naprave klan. Lagano, lavovski, radite, ulažite u sebe i svoje znanje, završavajte svoje obaveze, postavite granice, ali i znajte da tim grade različiti karakteri i da bez timskog rada nema napretka, Stiv Džobs je to objasnio ovako:

,,Moj model za biznis su Bitlsi. Četiri momka koji su jedan drugome držali negativne strane pod kontrolom. Balansirali su, a rezultat je bio veći nego suma delova. Tako ja vidim biznis: velike stvari nikada ne može postići jedna osoba, već samo tim.”

Foto: Facebook

 

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me