Dec 06, 2020
Posted by: Lozen

Danka Ćirović – Talentovana Nikšićanka koja stvara magiju

Umjetnost je njen život. U svemu što radi, prožeta je ona. Svaki slobodan trenutak iskoristi za stvaranje, čak i od sna krade jer joj je dan kratak. Najveći njen uspjeh je to što je njene  radove primijetila ,,Academy of 3d Art, Decoupage and Craft International” iz Londona, što je postala njihov član i što su joj dali mogućnost reklamiranja na njihovoj stranici. Ona je Danka Ćirović, moja današnja sagovornica, koju Nikšićani znaju kao suvlasnicu ,,Emendi-ja” i talenotovanu ženu,umjetničke duše.Predivan enterijer ,,Emendi-ja” svjedoči njenom daru kao i proizvodi koje dizajnira i izrađuje. Sa njom sam razgovarala o stvaralaštvu, inspiraciji, vještini, zanatu.

Foto: Privatna arhiva
  1. Recite nam nešto više o sebi

Ja sam Danka Ćirović, rođena Vulanović. Odrasla sam gledajući članove porodice koji su stalno nešto pravili, stvarali, imali hiljadu ideja. I sama sam počela rano da stvaram. Počela sa lutkama, koje tada nisam mogla kupiti. Rešenje je bilo- napraviti ih. Nisam imala uslove školovanja kako sam željela, pa sam ostala na srednjoj školi. Kasnije sam sa bratom ostvarila veliki san i želju, da otvorimo svoj butik. ,,Emendi“ je rođen i postoji već više od 20 godina. U međuvremenu sam se udala u dobila 2 djece, moje najveće stvaralaštvo.

  1. Otkad Vas privlače umjetnost i stvaralaštvo, kad se primijetili da imate dar?

Umjetnost i stvaralaštvo me privlače od malih nogu. Sa 3- 4 godine sam počela šiti lutkicama garderobu, pravila frizure, neke ošišala. Sa 12- 13godina sam sašila prvu lutku. Neki pametni ljudi kažu da su kreativnija djeca kojoj nije kupljeno sve što požele. Sa 15- 16 godina sam počela da šijem sebi i drugima haljine.

  1. Koje proizvode imate u ponudi?

U ponudi imam dosta proizvoda, od slika sa uljanim bojama, pa do kutija za nakit, ukrašenih raznim tehnikama, gravurom, priveske za kljuceve, magnete, nakit, ukrase za enterijer sve po mjeri i želji kupca. Radim i zidove, tj.oslikavam ih po zelji, (mural). Dosta zidova sam i vajala, tj.radila,,cigle” i ,,kale” u 3d verziji na citavom zidu. U svojim buticima sam uradila komplet enterijer, od namještaja pa do zidova. Radim i restauraciju namještaja.

Foto: Privatna arhiva
  1. Koje tehnike u radu koristite i gdje pronalazite inspiraciju?

Nisam ljubitelj tehnika, radim po osjećaju i inspiraciji. Od tehnika najviše volim shabby fazon, vintage, on mi je najdraži i njega najviše koristim. Inspiracija dolazi zavisno od osobe kojoj radim. Koliko imam ljubavi, takav bude i rad. Najbolje radim kada su mi ruke odriješene. Kada nemam inspiracije, i ne pokušavam. Ja mislim da inspiracija dolazi od ,,Više Sile”. Pričam o pravoj inspiraciji a ne o biznisu. Ona je, po meni, dar!!!

  1. Jeste li sami učili i ,,pekli zanat” ili ste imali mentora ili obuku?

Puno sam učila, eksperimentisala. Imala sam sreću da sa 20 godina upoznam ženu, koja je isto sama slikala, ona mi je pomogla da steknem sigurnost u sebe, da se usudim na to da ostvarim svoje snove i počnem svoju prvu sliku, sa uljanim bojama. Sama sam bila šokirana sa rezultatom. Kod nje sam vježbala godinu dana i naučila osnove. Onda sam se udala, i trudna počela da slikam sama. Tada su nastale moje 2 najljepše slike. Kad dođu djeca zaboravi se na sve i onda počinje pauza od jedno 14g godina. Za to vrijeme sam dekorisala torte jer moja inspiracija nije umirala. Pojavile su se društvene mreže i sa njima ja se vraćam opet u svijet mašte. Počinjem sa kutijama i ukrasima, jer ne zahtijevaju puno vremena kao slikanje. Upoznajem puno osoba istih interesovanja, dobijam savjete i tako napredujem iz dana u dan.

Foto: Privatna arhiva

6. Kako postati majstor ovog zanata?

Kako postati majstor ovog zanata!!! To zavisi koliku ljubav imate prema nečemu, toliko ćete i biti uspješni u tome!!! Tajna uspjeha. Moram naglasiti i to da je inat moj veliki pokretač.,,Mogu ja to”. Onda se stvari dešavaju.

  1. Koji proizvodi su najtraženiji a šta je Vama najdraže da stvarate?

Najtraženiji su sitni proizvodi, tipa privesci sa unikatnim porukama, magneti, kutije. Što je proizvod skuplji on je i manje tražen. Najviše volim da radim slike, zidove. To mi je veliki izazov i velika strast. Volim i restauraciju namještaja.

  1. Gdje se mogu pronaći Vaši proizvodi?

U buticima,, Emendi” su izloženi moji radovi, i naravno na društvenim mrežama, Facebook i Instagram, imam ponudu svojih radova. Stranica Danka Ćirović ili D’ art artist’s dream. Moram naglasiti da se može puno toga uraditi po želji kupca.

Samo sam na jednom sajmu izlagala svoje radove i tada mi je uzet broj telefona od jako značajnih ljudi. Oni su mi potvrdili kvalitet proizvoda.

Foto: Privatna arhiva

 

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me