Dragana
Mar 10, 2020
Posted by: Lozen

Dragana Mijušković – Kreativno pisanje je zabilješka neponovljivog iskustva i naša potreba da ga podijelimo sa drugima

,,Došli u Titograd iz Beograda prijatelji Vita Nikolića, novinari, pjesnici i glumci – a svi ljubitelji rakije. Vito odlučio da  ih dobro dočeka, jer kad je on gost u  Beogradu ne daju mu ni dinara da plati. Pije se i jede u „Crnoj Gori” i kad su oni bili pri kretanju za Budvu zove Vito konobara na čiji su reon. Konobar Mirko Marković pita Vita, znajući da on nema gotovinu, i da je sve ovo na veresiju, „Da pišem!” „Piši, piši da vidiš kako se od olovke živi”,odgovori mu Vito…”

Jesu li došla neka bolja vremena za pisce? Može li se sad i živjeti za pisanje i živjeti od pisanja? Da li je kreativno pisanje način da se zaradi od pera, kako se uči taj zanat i šta on podrazumijeva pitala sam Draganu Mijušković, autorku bloga Lady dragon D, novinarku sa diplomom filozofije koja je pokrenula radionicu ,,Kreativno pisanje”.

  1. Šta podrazumijevamo pod ,,kreativno pisanje” i postoji li pisanje koje nije kreativno?

Kreativno pisanje je kreativni napor pisca koji svojim pisanjem prevazilazi standarde, novinarske, tehničke i akademske okvire pisanja. Ono može biti od pisanja romana, novela, kratkih priča do pisanja reklamnih tekstova koji su trenutno moj ciljni fokus pisanja. Tehnički gledano, kreativno pisanje možemo posmatrati kao pisanje jedne originalne kompozicije. Ono nužno ne mora da se odnosi na tradicionalne književne norme. Neke od definicija kreativnog pisanja dali su: Pol Viti (Paul Witty) i Lu Labrant (Luis Labrant), koji su smatrali da kreativno pisanje obično predstavlja „kompoziciju bilo koje vrste pisanja, u bilo kom trenutku, a koja je primarno u funkciji potrebe da se zabilježi neko neponovljivo i značajno iskustvo i potrebe da se to iskustvo podijeli sa drugim ljudima. To znači da se slobodno lično izražavamo.

Za razliku od tradicionalnog proučavanja književnosti gdje je težište na analizi i čitanju kreativnih djela, kreativno pisanje stavlja akcenat na kreativnom samoizražavanju, što predstavlja ogromnu razliku. Danas, posebno u doba velikih telekomunikacionih dostignuća, ta vrsta pisanja se uspješno primjenjuje u žurnalistici, komunikaciji, marketingu, a nerijetko u pozorištu i filmu.

Kada govorimo o kreativnom pisanju u marketingu, tu dolazimo do (copy  writinga) – pisanje reklamnih tekstova i (content writing) – pisanje određenog sadržaja, koji takođe ima neku vrstu prodaje za krajnji cilj.

Na kraju krajeva, kreativno pisanje je vještina da nađete način na koji je saopštavanje informacije bitnije od same informacije. Pogledajte bilo koju reklamu za vodeće svjetske brendove i biće vam jasnije.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana (@gaby_aurelije_vasilisa) on

  1.  Kad i kako ste počeli da pišete?

Neko, ko se odluči da upiše filosofiju, on mora da ima neograničenu ljubav prema čitanju i pisanju. Uvijek sam, kao studentkinja vodila dnevnik i zapisivala svoje misli i analize velikana iz filosofije i književnosti, ali to je bilo dosta naivno i trebalo je da se uči bar još deceniju. 2014. godine sam počela da pišem svoj blog i tada je neko drugi imao priliku da pročita to što ja iza ponoći dok svi spavaju, pišem. Moj blog o boravku u Americi za kratko vrijeme imao je veliki broj čitanja, kao i preuzimanja od strane drugih portala koji se bave lifestilom. Danas to je već neka druga priča, kroz novinarski zanat sam i pekla pisanja, ali još to nije doživjelo svoju punoću.

  1. Ko su Vaši mentori, kako ste i gdje ,,pekli zanat“?

Ne bih rekla da sam imala mentora, ali postojale su osobe koje su imale presudan uticaj da ja zavolim pisanje. Prvi od njih je svakako moj profesor filosofoje u gimnaziji, a drugi upravo profesor kreativnog pisanja na koledžu u Americi. Prvi mi je dao vjetar u leđa da to što kažem ili način kako analiziram nekog od filosofa ima smisla i da krenem tim putem. Dok drugi, profesor sa koledža je prepoznao potencijal koji treba da njegujem i da se ne osvrćem da to šta će mi ko reći i da li će tu biti grešaka. Uvijek je govorio najbolji lijek za blokadu u pisanju je samo pisanje. PIŠI i proće blokada.

  1. Koje osobine krase dobrog pisca i koje Vi pisce smatrate dobrima

Nijesam studirala književnost i to je prvo što volim da naglasim kako na svojim radionicama kreativnog pisanja, a tako i za ovo pitanje. Svakako, pozvaću se na Kanta koji nas u knjizi „O lijepom i uzvišenom“ uči da se ukus ne može pojmovno zahvatiti, žargonski rečeno „o ukusima se ne raspravlja“. Ono što mogu reći da je klasika klasika i ako čitate Dostojevskog, sigurno nećete pisati kao on, ali inspiracija i povezivanje niti svakako će biti više izražene, nego da gledate turske ili neke druge serije tog tipa. Moj omiljeni pisac je Puškin, njemu se uvijek rado vraćam, kao i Emili Bronte, Virdžiniji Vulf…

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana (@gaby_aurelije_vasilisa) on

  1. Preporuka za čitanje

Sve zavisi od raspoloženja i onoga iz čega crpim inspiraciju za tekstove od kojih trenutno živim. Prije par dana sam u dahu pročitala knjigu „Pojedi tu žabu“, koju od srca preporučujem svim ljudima koji nemaju vremena i koji ne mogu da isplaniraju kako svoj dan, a često i svoj život.

  1. Pokrenuli ste radionicu ,,Kreativno pisanje”, kome su namijenjene Vaše radionice i šta je to što polaznici radionice mogu naučiti.

Da, u februaru sam krenula sa dugo planiranim radionicama, ovoga puta uz logističku podršku „Biznis centra“ iz Nikšića. To je još u povoju, da tako kažem, što bi rekli Amerikanci „baby steps“, ali imam jasan plan i samim tim i cilj. Do sada na radionicama su prisustvovali od kolega novinara, profesora književnosti do učenika srednje škole. Ja tu pokušavam da objedinim sve ono što sam svih ovoh godina, kako na fakultetu, tako i na koledžu naučila, uz novinarsko iskustvo. Jedan miks zanimljivih stvari za one koji vole da pišu, ali imaju neku barijeru. Da se razumijemo na radionicama se ne može naučiti da se piše, već samo da prepoznaš ono u sebi što čuvaš, skupih hrabrosti i napišeš. Više nego interesantno mi je kada vidim da profesori književnosti hvataju bilješke od onoga što ja pričam. To mi govori da sam na drobrom putu.

  1. Planovi za dalje, šta nam novo spremate?

U planu je još radionica, takođe treba da zažive i online radionice, ali o tom po tom.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana (@gaby_aurelije_vasilisa) on

  1. Šta savjetujete mladoj osobi koja hoće da se bavi kreativnim pisanjem?

Prvo i osnovno da ne sluša ni rodbinu, ni prijatelje, a ponajmanje ljude sa društvenih mreža. Mi smo takav narod da smo srećniji da nekom skrinšotujemo tekst, objavu, post i da „lovimo“ što gramatičke, a što greške od kucanja. To nas nažalost više usreći, nego sami neki doprinos da damo. Ovo mladoj osobi može biti vrlo bolno i nerijetko barijera koju će kasnije teško preći.

Dragi moji čitajte klasike, učite od najboljih, zapisujete ideje, zapisujete sve što vas inspiriše. Ko zna, možda neki od vas napišu roman vrijedan nagrade, ili reklamu za neki svjetski brend, a samo zahvaljujući tome što se nije stidio da „pljune tu priču na papir“.

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me