epidavros
Apr 27, 2020
Posted by: Lozen

Epidaurus – kako je moguća takva akustika?

Helada je zemlja koja je dostojna svakog stiha napisanog u njenu čast. Ne znam šta joj je vrednije istorija ili kultura. Ona je, najkraće i najtačnije rečeno, kolijevka zapadne civilizacije. Obilaskom ove predivne zemlje možete vidjeti ostrva, čuvena svetilišta, savršene građevine. U samoj Atini oduševiće vas Akropolj, Partenon, Erehtejon, Propileji, Hadrijanov slavoluk ,Zevsov hram, Panatinakio ili Pantelejski stadion, Parlament, muzeji ali i kvart Plaka, trgovi Sintagma, Monastiraki i Omonia. Posjeta Heladi ne bi bila potpuna ako se ne bi posjetilo svetilište Delfi, Meteori, Korintski kanal, Pirej, Peloponez.

Svaka antička građevina svjedoči o veličini ovog naroda. Recimo, pozorište Epidaurus čuva tajnu koja ni do danas nije otkrivena, epidauruskako je moguća takva akustika? Ovo pozorište je djelo arhitekte Polikleta mlađeg, iz 350.p.n.e. Prirodno udubljenje u padini brda iskorišćeno je za stepenasto gledalište. Prolaskom kroz ulaz, parodos, dolazi se do kružnog podijuma, orkestre. U središtu istog se nalazio žrtvenik. Pozorište je u početku imalo 34. reda, kasnije su ga Rimljani proširili sa još 21. Posjetioci savršenu zvučnost teatra provjeravaju bacanjem novčića na sredini orkestre ili šuštanjem papira, koji se podjednako čuju u prvom i poslednjem redu. Mnogi su pokušali otkriti tajnu ovog mjesta namijenjenog za drame,koje su se izvodile za vrijeme Dionizijskih svečanosti, na kom i danas nastupaju najveći umjetnici iz cijelog svijeta u sklopu Epidaurus festivala, ali nijesu uspjeli u tome. Uzalud su izvadili školjke koje su pronašli ispod gledališta, uzalud su pokušali napraviti nešto slično u Japanu. Akustika Epidaurusa kao i činjenica da niko nikad nije vidio pticu da je sletjela na ovu pozornicu i dalje ostaju misterija.

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me