Budimpesta
Dec 22, 2018
Posted by: Lozen

Gdje ćeš za Novu? U Budimpeštu

Kada govorimo o putovanjima, o gradovima koje želimo posjetiti pominjemo Pariz, London, Rim, Atinu… Budimpeštu odmah pomenu samo oni koji su je već vidjeli. Budimpešta je smještena u samom srcu Panonske nizije, nastala je ujedinjenjem Budima i Obude sa Peštom, a prirodna granica između Budima i Pešte je predivni Dunav čije obale su ukrašene nevjerovatnim građevinama. Mostovi na Dunavu, zgrada Parlamenta, Bazilika svetog Ištvana, Budimski dvorac, Trg heroja, Margitino ostrvo, Vaci ulica, Tropikarijum, Muzeji  nagovaraju da se ovom gradu ponovo vratimo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Budapest , Hungary (@budapest_hungary) on

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Budapest , Hungary (@budapest_hungary) on

Lančani most je prvi most kojim je Budim povezan sa Peštom, napravljen je po želji grofa Ištvana a  projektovao ga je Englez William Tierney Clark, i kada je svečano otvoren 1849., bio je jedan od najvećih visećih mostova tog doba. Osim njega grad krase i Margitin most, Jelisavetin most, Arpadov most,  Most Slobode (Zeleni most) i najnoviji Crveni most. Trg heroja je zapravo muzej na otvorenom, na polukružnim kolonadama je ispisana istorija Mađara i odata počast znamenitim predstavnicima mađarskog plemena. U njegovoj blizini je predivni dvorac Vajdhunjadi,kao i klizalište na otvorenom. Budimski dvorac, Budim ili Grad je dvorski kompleks mađarskih kraljeva u Budimpešti, čiji prvi djelovi potiču iz 1265. godine. U prošlosti je bio poznat kao Kraljevska palata i Kraljevski dvorac, za vrijeme Opsade Budimpešte bio je poslednje uporište Sila Osovine pa je pretrpjeo velika oštećenja. Ptica Turul, Ribarska tvrđava, crkva svetog Matije, spomenik Sovjetima, pogled na  Dunav, mostove i Peštu je ono što navodi turiste da u velikom broju obilaze ovaj dio mađarske prestonice. Ako odete u Budimpeštu pogledajte je sa jedne od kula Bazilike svetog Ištvana, uživajte u noćnoj vožnji Dunavom i probajte gulaš u nekom od pabova

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Budapest , Hungary (@budapest_hungary) on

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Budapest , Hungary (@budapest_hungary) on

Naša posjeta glavnom gradu Mađarske bila je u organizaciji agencije, samim tim nijesmo razmišljali o prevozu jer smo sve znamenitosti posjetili sa grupom u pratnji vodiča. Slobodno vrijeme smo provodili u samostalnom razgledanju grada. Prvi utisak grupe je bio da je Budimpešta nestvarno lijep grad naročito noću a drugi da su Mađari neljubazni i da im ne pada na pamet da govore na tuđem jeziku, ili mađarski ili snađi se sam! Snalazili smo se sami, zahvaljujući netu jer je sve u gradu ispisano samo na mađarskom, a on ni najmanje sličan jezicima koje mi govorimo. Odlaskom na gulaš i pivo u preporučenom For Sale pabu, koji se nalazi u neposrednoj blizini Zelenog mosta, u dijelu Pešte osjetili smo kosmopolitski duh prijeko potreban svakom gradu, naročito glavnom. Dugo smo čekali svoje mjesto ali se isplatilo, u društvu ljudi sa različitih meridijana, slušali smo dobru muziku i sa konobarima razgovarali na engleskom. Porcija gulaša, dovoljna za dvoje je 5 evra, pivo je oko 2 evra, kikiriki služe besplatno a zidovi paba prekriveni su papirićima na kojima su ispisane poruke onih koje je put nanio ovdje. I mi smo ispisali svoju, koja stoji uz one iz Njemačke, Amerike, Ukrajine, Makedonije, Španije… For Sale pub nemojte propustiti!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Travel with MooЯRaD 😉 (@moorravel) on

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Budapest , Hungary (@budapest_hungary) on

Prije polaska, bez obzira idete li u sopstvenoj režiji ili sa agencijom, posjetite TripAdviser, saznajte više i putujte sigurnije. Ako ste ljubitelji muzeja, obavezno se raspitajte kad rade i unaprijed kupite ulaznice kako bi izbjegli gužve na ulazu. Istini na volju ne može se Budimpešta upoznati za dva, tri dana ali se zato praznici mogu provesti na pravom mjestu:

,,Verešmarti, Citadela i Lančani Most

zavejani Trg Heroja,

gde poželeh da je moja

i da uvek bude kao tad“

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me