• 5 pravila za uspješne freelancere
May 16, 2018
Posted by: Lozen

Gdje Dunav izvire

Kažu da ključ za razumijevanje svijeta u svom koferu imaju svi oni koji stalno putuju, kojima je planeta dom, koji se odvaže da koračaju putem nepoznatog a imaju hrabrosti da sigurno zamijene nesigurnim. Život i rad Bojane Bles, novinarke iz Beograda, potvrđuju ovu tvrdnju jer je ona taj ključ pronašla onog trenutka kad je napustila siguran novinarski posao i uputila se ka Dubaiju, da radi kao stjuardesa. Svoje životno iskustvo, gradove i ljude koje je upoznavala, koje i danas upoznaje, opisuje  na svom blogu ,,Prašnjavi putevi i čisto nebo” kao  i u svom prvom romanu ,,Gde Dunav izvire”, koji je dobar vodič za sve nas koji još uvijek taj ključ tražimo

U Vašem djelu ,, Gde Dunav izvire” kroz ljubavnu priču opisujete život stjuardese koja putujući svijetom stiže do sebe. Koliko su Vama putovanja pomogla da spoznate sebe?

— Upoznavanje samoga sebe je neprestan i težak rad, jer iznova otkrivate svoje prednosti i mane. A najbolje upoznajete sebe kroz razgovore sa ljudima iz različitih krajeva sveta. U tom smislu, putovanja mi i dalje pomažu da radim na sebi. Slušam ljude, njihove priče, učim nove stvari, izvlačim pouke iz svake avanture i trudim se da iskorenim ili ublažim svoje slabosti.

Prateći Vaš blog da se primijetiti da Vaši favoriti nijesu očekivana i izvikana mjesta već skriveni dragulji – Arekipa a ne Pariz, Kejptaun a ne Rim… Koji je grad Vaš trenutni favorit?

— Nedavno sam se vratila sa Sejšela, tako da je moj trenutni favorit ostrvo La Digue. Inače, nisam ljubitelj tih “lazy” destinacija, ali ovo ostrvo je nešto posebno. Tamo nema luksuznih hotela, nema lanaca brze hrane, kao ni poznatih kafeterija. Meštani su, kao i svuda u Africi, ljubazni i spremni da pomognu i prema turistima se ophode kao prema članovima sopstvene porodice. Plaže su skrivene i morate dobro da se pomučite da dođete do njih. Krenete prvo kroz džunglu, pa se penjete po stenama, pa pešačite preko brda, da biste na kraju stigli do belog, netaknutog peska i mirnih voda Indijskog okeana.

  Gdje biste uputili onoga ko sam ne zna gdje bi?

— Uputila bih ga u francusku vinsku regiju Alzas. Dok šeta uzanim ulicama bajkovitih seoca, kao što su Riquewihr ili Eguisheim i uživa u čaši čuvenog alzaškog vina, sigurno će već dobiti inspiraciju za neka sledeća putovanja.

Rekli ste jednom da ste novinarka na papiru, u duši pisac, u suštini ste avanturista. Imate li Vi kao nepopravljiva avanturistkinja sigurnu luku?

— Dugo sam tražila idealno mesto za sebe, negde gde ću se skrasiti, ali kada sam se udala, shvatila sam da je moja sigurna luka zapravo moja porodica. Tu našu luku, po potrebi, premeštamo po celom svetu, trenutno smo je smestili u Berlin, a sutra, ko zna…

 Šta biste rekli nekom strancu – šta to Beograd ima što drugi gradovi nemaju?

— Veliko srce, koje može da zavoli svakoga. U njemu ste uvek dobrodošli. Širom pruža ruke i spontano vas vodi kroz svoje lepote: Kalemegdan, Skadarliju, obale reka, piknik na Avali, ispijanje koktela na Adi Ciganliji i đuskanje do jutarnjih sati.

Da li ćete u Crnoj Gori promovisati Vašu prvu knjigu?

— To pitanje mi postavljaju i moji prijatelji iz Crne Gore, ali odgovor, nažalost, nemam. To sve zavisi od procene mog izdavača. Za sada su nam u planu prolećne promocije po Srbiji, a posle toga možda i negde dalje.

Dok čekamo da Bojanu, ,,Majku Terezu od Gane“ kako je nazivaju svi oni koji znaju za njenu ljubav prema  i prijateljstvo sa ljudima iz Gane,  putevi dovedu u Crnu Goru krenimo u sopstvenu avanturu jer:

,,  drumovi uvijek nekuda vode,

a ja sam nomadskom glađu proklet“.

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me