grcka
Aug 02, 2018
Posted by: Lozen

Grčki kutak: Atina iz prve ruke

Zbog ljubavi i udaje Sanja Ivić , Ivana Simić Apostolu i Tijana Stamenić napustile su Srbiju i otišle su u Grčku da žive i rade. Spojila ih je ljubav prema ovoj predivnoj zemlji i želja da je što bolje predstave drugima, naročito zemljacima pa su pokrenule facebook stranicu i blog Grčki kutak. Svakodnevno im stižu razna pitanja, od onih gdje kupiti nekretninu u Grčkoj do onih gdje je najbolje poći na ljetovanje. Mi smo ih pitali o Atini, u nastavku pročitajte šta su nam odgovorile 

 1. Navedite nam pet razloga zbog kojih treba posjetiti Atinu

Samo pet? Šalu na stranu, svako bi trebao da poseti Atinu jer je u njoj na neki način rođena evropska kultura, da prošetate ulicama u podnožju Akropolja gde su šetali i najveći umovi antičkog sveta. Kada smo već kod Akropolja onda da vidite i to čudo iz V veka pre nove ere koje i dalje stoji i prkosi modernom svetu, da osetite kako je biti u gradu u kome se prepliću prošlost i sadašnjost, ali i mit i stvarnost, i na kraju da se osetite kosmopolitski zato što na ulicama Atine možete svakodnevno videti ljude svih rasa i nacija.

 1. Gdje naći povoljan smještaj u Atini, šta predlažete hotel ili hostel?Atina

Mlađe generacije pre odsedaju u hostelu nego u hotelu. Pre svega zato što je znatno jeftinije, ali i zbog mogućnosti da se druže s mladima iz drugih krajeva sveta koji takođe odsedaju u hostelu. Poslednjih godina, jedna od najpopularnijih platformi za traženje smeštaja je Airbnb, tako da mi toplo preporučujemo našim ljudima da prvo tu pogledaju šta se nudi, pa tek ako im ništa ne odgovara da pretražuju hotele.

 1. Gdje je jeftina a dobra hrana? Šta obavezno treba probati od grčkih nacionalnih jela I gdje?

Atinska Plaka je jedan od najstarijih delova grada i ujedno je puna dobrih taverni. Ima ih pregršt i svaka ima neku svoju lepu priču. U suštini, taverne u Grčkoj nisu preskupe, tako da u njima bar jedan dan odmora može uživati bilo ko. Ako treba da izdvojimo jednu, onda je to svakako među najstarijim i zove se Tanasis. Nalazi se tik uz Monastiraki trg i dobro je znana u Atini po najukusnijem kebabu. Od tradicionalnih grčkih jela, pored poznate grčke salate, girosa i suvlakija, preporučili bi favu, musaku, pasticcio, papoutsakia, briam… Ako iz bilo kod razloga ne probate ove specijalitete u zemlji masline, onda recept može pronaći na našem sajtu.

 1. Koje kulturno-istorijske spomenike treba da obiđemo?

Naravno, pod morati je videti Akropolj. Karta košta 20 evra. Ako ćete odmah kupiiti kartu za sve arheološke lokalitete u centru grada, onda  je to 30 i ta karta uključuje I kartu za Akropolj. Naravno, muzej Akropolja takođe treba da posetite. Dobro bi bilo videti Posejdonov hram u mestu Sunio, koje se nalazi nedaleko od Atine i povezano je autobuskim prevozom. Kod tog hrama je i atinalitica s koje je Egej skocio u more čekajući vesti s Krita. Mnogi su složni da je kod Posejdonovog hrama jedan od najlepših zalazaka sunca na svetu. Ulaz je oko pet evra. A za vrsne poznavaoce istorije, poznata je činjenica da se na Atici nalaze tri hrama, pa njima preporučujemo i treći, koji se opet nalazi van Atine. U pitanju je Artemidin hram u Vravroni.

U nekim antičkim čarima možete uživati i besplatno. Naime, atinski metro je novijeg datuma i dok su ga iskopavali nailazili su na ogroman broj antičkog “blaga”. Nisu ga otpremali u muzeje, već su ga ostavili da krasi metro stanice, recimo Akropolj i Monastiraki. Obavezno prošetajte od trga Monastiraki do muzeja Akropolja.

 1. Kolika je cijena ulaznica za muzeje, kojim danima ne rade, i da biramo jedan koji treba da izaberemo?

Cena ulaza u muzeje je od pet evra pa naviše. Uglavnom ne rade ponedeljkom, mada tokom sezone neki rade i svakodnevno. Teško je izabrati jedan muzej među pregršt koliko ih ima Atina. Ako treba da izaberemo između novog muzeja Akropolja, Arheološkog muzeja, Muzeja antičke tehnologije, Vojnog muzeja, Vizantijskog muzeja, muzeja Benaki… onda je to definitivno prvi. Ne samo da poslednjih godina osvaja nagrade za jedan od najboljih muzeja na planeti, već ovaj muzej svakog očarava svojom zbirkom, ali i zdanjem. Moderna zgrada sa podovima od stakla i kafićem i restoranom koji gleda na drevni Akropolj nema nijednog posetioca kojeg nije oduševila.

 1. Gdje otići i šta posjetiti a da osjetimo pravi duh grada?

Atinjani ne zalaze mnogo u centar grada. On je više rezervisan za turiste. Pored pomenute Plake, preporučili bi vam da prošetete do Kolonakija i sednete u neki od mnogih kafića koji se tamo nalaze. Tu ćete definitivno osetiti Grke u pravom smislu te reči koji vole da uživaju ispijajući popodnevnu kafu, bilo da su stariji ili mlađi. Naravno, sigurno nećete preskočiti trg Sintagma, pa pronađite i ulicu našeg Karađorđa, koja je veoma živa. Atinski barovi i restorani na krovovima su idealno rešenje za fantastičan pogled na atinske znamenisti. Izaberite A for Athens ili 360 na trgu Monatsiraki, ili se popnite na poslednji sprat hotela Hilton ili hotela uatina grcka okolini Sintagme, većina ima i restorane s pogledom. Takođe, u delu Gazi, idealnom za večernji izlazak jer se tu nalazi mnoštvo barova, takođe ima barova sa pogledom. Posetite i neke druge delove centra Atine, kao što su Keramikos, Psiri, Thisio, kojima možete da prošetate i uživate u onome što Atina ima da ponudi.

 1. Koji su vaši savjeti roditeljima koji sa djecom planiraju odmor u Atini?

Definitivno posetiti čuveni  “Little Kook” u centru grada, tačnije u delu koji se zove Psiri. Spremite se da uživate u pravoj bajci gde su konobari obučeni kao likovi iz crtanih filmova. Prava uživancija za decu, a i za odrasle. Još je veći doživljaj ako odete kada padne veče jer ćete imati osećaj kao da ste ušli u svet bajki.

Foto: Unsplash, Pixabay

Slične objave

Comments ( 2 )

  • Lozen

   Thanks a lot, thank you for recommending us this blog, we will be glad to read it, best regards

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me