Jelena kompas vaspitanje
Apr 03, 2020
Posted by: Lozen

Jelena Marušić – Kako djeci objasniti koronu i izolaciju

Svi smo osjetljivi na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom, teško se prilagođavamo izolaciji i karantinu i nestrpljivo očekujemo da nam se stari život vrati. Već smo vam pisali o tome kako sačuvati mentalno zdravlje u doba korone ali smatramo da poseban akcenat moramo staviti i na djecu i njihovo shvatanje i prihvatanje života u izolaciji zato smo razgovarali sa Jelenom Marušić, osnivačicom Kompas vaspitanja, psihološkinjom, edukatorkom pozitivne discipline za roditelje. Pitali smo je kako objasniti djeci šta je korona, kako pomoći tinejdžerima da što bolje podnesu izolaciju i socijalnu distancu ali kako, na kraju, da roditelji  i sami sebi pomognu…

  1. Kako objasniti djeci šta je covid 19 i zašto smo u izolaciji?

Deca odlično vide kako se ponašate i primetiće da se brinete i imate strahove. U redu je podeliti sa decom svoje brige. Takođe, sa druge strane važno je da saslušate i saosećate sa strahovima svoje dece, iskreno pričajte o situaciji na način koji odgovara uzrastu deteta. Razgovarajte o činjenicama i osećanjima. Možemo ublažiti strah omogućavanjem osećaja kontrole, kao što je nad njihovom ličnom higijenom. I za nas odrasle saveti iz verodostojnih izvora pomoći će da spreče anksioznost.

Deca koja idu u vrtić su već naučila pravila ponašanja i kako kijati i kako prati ruke…

Kada govorimo o mladima njih frustrira nemogućnost druženja sa prijateljima. Činjenica je da su podaci zapravo na njihovoj strani, da je korona virus za njih manje ozbiljan, zato je i problem da prate smernice. Oni žele da vide svoje prijatelje i ne vide zašto bi društveno distanciranje trebalo da se odnosi na njih. U tim situacijama preporuka je biti direktan i jasno reći da se ne radi o njima, ne radi se zapravo o tome da li se osećaju dobro ili o činjenici da li korona virus utiče na njih. Činjenica je da mogu biti prenosioci i mogu štetiti drugima, uključujući i njihove bake i deke. A druga stvar je da ne mogu znati da li da su njihovi prijatelji dobro. Dok opušteno govore ne mogu znati da li su uneli nešto u svoj dom po povratku.

 

  1. Kako objasniti djeci da ne mogu izlaziti vani i kako reagovati na njihov nastup bijesa koji je česta reakcija kad im se nešto ne dozvoljava, naročito kod djece mlađe od tri godine?

Nastupi besa (temper tantrumi) ispoljavaju se u onim situacijama kada dete ima neku želju koja nije ispunjena što dovodi do Jelena Marušićfrustracije i preplavljenosti emocijama. Dete u tom uzrastu ne ume da kontroliše svoje emocije zato reaguje na sledeći način: vrišti, plače, šutira, baca se na pod, udara nogama, rukama, valja se po podu, grize. Učestalost i intenzitet će zavisiti od temperamenta deteta i okruženja u kome se nalazi. Puno roditelja kaže da je dete bezobrazno kada se tako ponaša, a u stvari dete je emocionalno nezrelo i nema kapaciteta da verbalno iskaže kako se oseća.

Važno je iskoristiti priliku i učiti dete regulaciji emocija na sledeíh nekoliko načina.

Zagrljaj-Uvek ponudite zagrljaj, kontakt. Prihvatite njihova osećanja uz reči: „Vidim da si uznemiren/a. Svima nama se to dešava. Tu sam i volim te.“ Nekoj deci neće prijati zagrljaj ali sedite u blizini i budite emotivna podrška bez reči.

Skretanje pažnje-Kada svoje mlađe dete stavim nežno na krevet upitam ga: „Ko je iza našeg zida?“ On kaže: „Petra.“ Nakon toga nastavim još sa nekim pitanjem tipa: „Šta misliš da li spava?“, „Da je ne probudimo?“ I vrlo brzo počne da odgovara na pitanja. To je prednost kada imate zajednički zid sa komšijama…

Pričanje priča-Ovo je još jedna varijacija skretanja pažnje gde povežem omiljene likove iz crtaća ili knjige i razlog plakanja. Na  primer: Mlađem detetu je najbolje objasniti kroz neku priču šta je to virus. Ukoliko mu se objašnjava koliko je to opasno po zdravlje neće razumeti. Kroz crteže, igru, kroz njihove omiljene priče se objašnjavaju stvari ovom uzrastu.

Udaranje-Ukoliko dete krene da udara nogama, baca stvari ili udara nekoga preusmeriti pažnju gde sme to da čini. Obično to bude dušek, jastuk…

Starije dete je vaš saveznik-Jednom prilikom kada nisam uspevala da smirim sina, ćerkica mi je prišla i rekla: „Pusti mene mama. Ja ću.“ Prišla mu je i napravila neku grimasu i počeo je da se smeje. Dodatnu vrednost ovog momenta dala su njena pitanja koja je postavljala dok ga grli: „Jesi li ljut ili tužan?“ pa dalje: „Znam želeo si još da se igraš“. „Sad je vreme da spavamo i da čujemo priče. Da li želiš da nam mama čita priče?“ Odgovor je bio DA.

  1. Izolacija i socijalna distanca su izazov za tinejdžere, šta mogu roditelji učiniti da im pomognu da što bolje podnesu trenutnu situaciju?

Odrasli mogu na sledeće načine pomoći tinejdžerima:

Razumite njihovu frustraciju zbog neviđanja svojih prijatelja.

Poslušajte šta osećaju, potvrdite ta osećanja i tada budite direktni o tome kako možete zajedno da učinite ovu situaciju podnošljivom. Podstaknite ih da budu kreativni prema novim načinima društvene interakcije sa prijateljima.

Pomoći mladima da shvate da zdrava anksioznost ima svrhu.

Upozorava nas na potencijalne pretnje i pomaže nam da krenemo ka bezbednosti. Možete ohrabriti tinejdžere da usmere svoju kompasnelagovnost u korisne akcije poput učenja, pridržavanja preporučenih zdravstvenih smernica…

Podstaknite zdrave navike

Mladi će biti bolji tokom ovog stresnog vremena ako jedu zdrave obroke, redovno vežbaju i spavaju. Pridržavanje doslednog rasporeda za buđenje i odlazak u krevet, posebno je važno za održavanje pozitivnog raspoloženja i njihove sposobnosti da ispune očekivanja vezana za školu. Gubitak rutina koju su imali može biti veliki izvor stresa, tako da se preporučuje uspostavljanje novih rutina.

Doprinos

Neka istraživanja pokazuju da tokom kriznih perioda tinejdžeri se bolje osećaju kada skrenu pažnju na podršku drugima. Bilo to da je otići po namirnice, porazgovara sa dekom i bakom koji ne smeju da izađu…

Smirenost roditelja

Važno je da roditelji pokažu smirenost  jer u suprotnom verovatno će prouzrokovati zabrinutost kod dece. Pored toga dete može reći da roditelj jedno priča, a na drugačiji način se ponaša.  Čak i kada se osećate uznemireno u redu je to podeliti sa decom i pokazati jer na taj način ćete steći poverenje kod vašeg deteta.

  1. Izolacija, karantin, bolest je poseban izazov za roditelje, naročito samohrane roditelje djece sa posebnim potrebama, imate li savjet za njih?

Oslonila bih se ovde na brigu o ljudima, na humanost i solidarnost. Ukoliko govorimo o samohranim roditeljima koji rade očekujem da će poslodavci imati sluha za njih jer je jako teško naći sada da neko brine o vašem detetu. Jednostavnije je ako živite u zajednici pa ukućani mogu pomoći. Ukoliko su sa decom sa posebnim potrebama savet je potražiti pomoć da li od komšija ili prijatelja da donesu namirnice, otići do apoteke… Verujem da postoje zdravstveni radnici koji mogu doći na kućnu adresu. Kompas vaspitanja ih može podržati sa psihološkog aspekta jer je važno da roditelj tokom ovog vremena ostane mentalno stabilan.

  1. Učenje od kuće je novina koju nam je donijela korona, kako se organizovati i kolika uloga roditelja treba da bude u ovoj vrsti učenja, čini se da su uključeni više nego što bi trebalo?

Jelena kompasPošto su škole zatvorene i malo je verovatno da će se uskoro ponovo otvoriti, porodice prikupljaju nastavne materijale, postavljaju rasporede i traže načine kako da se deca angažuju van školskog programa. Roditelji se mogu osetiti preplavljenim mislima o upravljanju školskim danima kod kuće.

Doslednost pomaže učenicima da se fokusiraju, pa počnite sa dnevnim rasporedom.

Raspored takođe omogućava roditeljima i deci da dele zadatke. Zajedno kreirajte niz aktivnosti uključujući pauze i izbor, roditelji mogu prilagoditi planove kako bi zadovoljili individualne potrebe dece sa jedne strane, a sa druge strane uskladiti i obaveze koje imaju prema svom poslu.

Ali budite fleksibilni i imajte na umu iskustvo i ličnost vašeg deteta. Budite spremni da postavite dnevne planove, istovremeno se prilagođavajući onome što dobro funkcioniše.

Podržite učenje na daljinu

Možete pomoći deci tako što će stvoriti realan raspored za obavljanje posla u određenim periodima, praveći pauze i vremena za druženje, vežbanje i zabavu. Ključni princip: prvo uraditi aktivnosti vezane za školu, a zatim se nagraditi nečim opuštajućim. I ovde je jeste ključ kreiranje rasporeda zajedno sa decom ne nametati svoj raspored jer će u suprotnom pokazati otpor.

  1. Koje sadržaje ponuditi djeci, koje društvene igre i kako kontrolisati upotrebu telefona?

Znam da nije jednostavno ostati smiren ovih dana, kada ste u zatvorenom sa decom. Njima je potrebna akcija/pokret i priroda.
Ipak, preporuka je da ostanemo u svojim domovima. Ko nema dvorište ima dodatni izazov sa decom.

Što se tiče manje dece možete koristiti:

kolaž papir, plasteli, kinetički pesak, puzzle, postoje i mega puzzle koje su sjajne za kreiranje igre, activity game kroz koju objašnjavate pojmove pantomimom, crtanjem ili verbalno koja je sjajna i za tinejdžere. Sve je u redu ukoliko nemate activity igricu jer nju možete improvizovati tako što pojmove na papirićima nacrtate ili napišete.

Znam da su nam sada materijali malo ograničeni, ali kada uključimo kreativnost i ukoliko smo voljni naći ćemo rešenje.

Takođe, imate puno kvalitetnih dugometražnih sinhronizovanih crtaća. Preporuka je sa decom pogledati crtani-U mojoj glavi (Inside out). Puno dečijih pozorišnih predstava imate online.

Održavanje fizičke aktivnosti jako utiče na raspoloženje. Frustracija i dosada mogu se pojaviti kada deca ne dobiju priliku da budu fizički aktivna. Kada su deca u kući/stanu naravno da će biti nereda. Moraju da imaju više prostora za kretanje. Ako je potrebno ispomerajte fotelje, stočiće, krevete.

Što se tiče telefona, dogovoriti se sa detetom koliko je u redu koristiti telefon tokom dana. Ovde jako veliku ulogu igra doslednost i Jelena Mmodel. Ako ćemo i nakon posla koristiti telefone koju poruku šaljemo deci? Kakav smo model?

  1. Kako roditelji da pronađu vrijeme za sebe, kako sami sebi da pomognu i šta da rade u trenutku kad osjete da nemaju više snage, da su umorni i da i njima treba podrška?

Roditelji će pomoći sebi tako što će biti iskreni i prema sebi i prema članovima porodice. U velikom broju slučajeva deci objasnim: „Danas sam jako umorna i značilo bi mi samo malo da se odmorim dok se vi igrate…“  Budite iskreni sa njima. Može vam se činiti da vas neće shvatiti, ali vas onda iznenade razumevanjem. Važno je da ljudi budu otvoreni u onome što doživljavaju, da smanje eventualne stigme ili neprijatnosti vezane za samoizolaciju. Budite iskreni i prema sebi u onome što doživljavate. Ukoliko vam je potreban razgovor sa stručnim licem budite otvoreni da zatražite podršku. Iz tog razloga u okviru Kompas vaspitanja je pokrenuta aktivnost da svakoga radnog dana u periodu 18-19h roditelji mogu imati kratke konsultacije koje su besplatne. Potrebno je samo zakazati susret.

  1. Savjet za djecu i roditelje

Savet je da roditelji zajedno sa decom naprave kućni raspored aktivnosti koje će imati u toku dana jer rutina daje sigurnost kako odraslima tako i deci. U redu je sada odstupiti od nekih navika i kreirati nova pravila i poštovati ih tokom narednog perioda.  Takođe, da imaju slobodu da pričaju kako o svojim osećanjima tako i o nekim razmišljanjima idejama koje mogu zajedno sprovesti. Ovo je zaista period kada porodice mogu učvrstiti svoje odnose.

Na sajtu Kompas vaspitanje i na njihovoj Facebook stranici pronaći ćete kvalitetat sadržaj koji će vam koristiti, mi vam predlažemo da kliknete na ovaj link   https://vaspitanje.com/2020/03/18/rad-od-kuce-sa-decom/

Foto: Kompas vaspitanja

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me