Apr 15, 2021
Posted by: Lozen

Korekcija grudi nakon porođaja, dijastaza, strije, zatezanje stomaka – pitali smo dr Aleksandru Božović Čelebić ono što vas najviše interesuje

Odavno je prošlo vrijeme kad smo morale da se pravdamo i objašnjavamo jer želimo da promijenimo svoj izgled i povećamo samopouzdanje. Plastična i estetska hirurgija postoje da nam olakšaju život, da nas uljepšaju ali i pomognu u najtežim trenucima poput onog kad se izvrši rekonstrukcija nakon mastektomije (odstranjivanje dojke) usled liječenja od karcinoma. Estetski zahtjevi više nijesu tabu i oni nijesu hir već često istinska potreba da se pomogne tijelu. Naše čitateljke su nam pisale o problemima sa kojima se suočavaju nakon porođaja a to su prije svega promijenjen izgled grudi, strije, dijastaza, višak kože na stomaku. Odlučili smo da o ovim temama razgovaramo sa dr Aleksandrom Božović Čelebić, jednom od najvećih stručnjaka u zemlji iz oblasti plastične hirurgije. Doktorka Aleksandra  je vlasnica klinike A MEDIC, iza nje je višedecenijsko iskustvo i zapaženi rezultati.

  1. Klinika A medic pruža usluge plastične i estetske hirurgije, koja je najzahtjevnija intervencija koju ste imali do sad?

Rezultat iskustva u hirurgiji tokom više od dvije decenije je klinika A medic. Jasna potreba da stvorim mjesto, na kojem će se moji pacijenti osjećati u svakom smislu posebno, gdje im se mogu posveti punim svojim kapacitetom, gdje bezbjednost i udobnost nemaju alternativu.  U jednom od najljepših i najmirnijih djelova Podgorice, osnovala sam kliniku A medic- Centar za plastičnu i estetsku hirurgiju.

Nije nastala kao biznis projekat, već kao strast prema poslu koji ne trpi greške, u kome smo posvećeni upravo radu sa pacijentima iz oblasti plastične hirurgije, ne šireći uslugu na druge oblasti medicine.

Vratiti ili stvoriti skladnost i cjelovitost tijela i ličnosti, osmijeh i sreću na licu pacijenta, jeste moj cilj i nagrada za bezgraničan trud.

Višedecenijsko iskustvo i iskušenja koja su u poslu hirurga neizbježna, naučila su me koliko je važno čuti pacijenta, samo posvećenost i detaljan pristup mogu dovesti do punog rezultata. Nekada je potrebno da pacijent čuje i više mišljenja, da bi napravio siguran izbor svog doktora.

 

Foto: A MEDIC

 

Laička javnost posao plastičnog hirurga vezuje uglavnom za estetske procedure.

Plastična hirurgija tretira pacijente sa najtežim povredama, nedostajućim tkivima i djelovima tijela, teškim urođenim ili stečenim anomalijama, sa ce funkcionalnim i estetskim poremećajima, teške i veoma opasne tumore kože i niz drugih stanja, koja mogu biti opasna po život. Ljepša strana plastične hirurgije jeste estetska hirurgija, koja ima za cilj da uskladi i harmonizuje našu spoljašnost i formu sa našom dušom i licnošću, dajući nam time psihofizičku stabilnost i ravnotežu, koja je neophodna za osjećaj ispunjenosti, sreće , produktivnosti i lične ispunjenosti u svakom smislu.

U različitim fazama mog profesionalnog iskazivanja i napredovanja, različite operacije su bile izazov.

Generalno, hirurgija je sama po sebi zahtjevna, svaki pacijent ili pacijentkinja je priča za sebe… Najzahtjevnije su, u principu, operacije koje trebaju popravljanje onoga što je već neko prije Vas operisao, jer pacijent tada ostavlja malo prostora za nezadovoljstvo ishodom, a od Vas se očekuje mnogo. Nekada, maltene, da napravite nemoguće.

 

Foto: A MEDIC
  1. Povećanje grudi je intervencija za koju su najviše zainteresovane naše čitateljke, naročito one kojima su grudi pretrpjele promjene nakon dojenja – šta je važno da znaju prije nego se odluče za intervenciju i koliko vremena treba da prođe od porođaja i dojenja da bi mogle uraditi operaciju?

Povećanje grudi je, ujedno i najtraženija operacija u svijetu, to je statistička konstanta već dugi niz godina.

Ostvarene mame, svakako žele da vrate ili učine svoju figuru još privlačnijom nego što je bila i porade na samopouzdanju i osjećaju zadovoljstva.

U zavisnosti od stepena promjena koje je tkivo tokom trudnoće i dojenja pretrpjelo, planiraju se različite vrste korekcije. Ukoliko je došlo samo do gubitka jedrine i punoće dojki dovoljno je vratiti punoću i čvrstinu grudnim implantatima. Kada je prisutno oštećenje kože strijama i izražena opuštenost dojki, onda je neophodno raditi pored upotrebe implantata i na podizanju tkiva različitim, za to predviđenim tehnikama. Cilj je dobiti sto savršeniji dekolte.

Koristimo grudne implantate vodećih svjetskih proizvođača, koji imaju doživotnu garanciju, a oblik i veličinu određujemo prilikom pregleda i razgovora sa pacijentkinjom.

Nakon porođaja i dojenja, neophodno je uspostavljanje menstrualnog ciklusa, pa se nakon druge menstruacije može pristupiti planiranju intervencije.

  1. Koliko traje postoperativni oporavak , kad se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima, poslu?

Pacijentkinja napušta kliniku, po pravilu, nakon 24h, rijetko posle 48 h.

Postoperativni period ne zahtijeva strogo mirovanje, potrebno je uzdržavati se od fizičkog napora, nositi specijalan postoperativni grudnjak i pridržavati se uputstva doktora koje svaka pacijentkinja dobije u otpusnom pismu.

Konci se sklanjaju nakon 2 nedjelje.

Nakon 7-14 dana možete se vratiti kancelarijskim poslu, nakon 1-2 mjeseca treninzima i uobičajenom načinu života.

 

Foto: A MEDIC
  1. Kako da se riješi problem sa opuštenim stomakom nakon trudnoće? Kako riješiti problem dijastaze?

Dijastaza ili razdvojenost mišica stomaka je nerijetka pojava koja može nastati kao posledica istezanja mišića i pritiska na njih tokom trudnoće. Primjećuje se kao centralno izdignuće duž srednje linije stomaka prilikom ustajanja iz ležećeg položaja ka naprijed. Takođe, između mišića- u stanju napetog stomaka, u liniji pupka, možete osjetiti prstima usjek, ukoliko postoji razdvojenost mišića.

Dijastaza se najčešće može riješiti ušivanjem mišića prilikom abdominoplastike- operacije zatezanja stomaka. Rijetko je neophodno iskoristiti i postaviti specijalnu hiruršku mrežicu za rješenje ovog problema.

U istom operativnom aktu, rješava se i uklanjanje viška kože i masnog tkiva, ukoliko je naglašeno, uz zatezanje i oblikovanje stomaka i regije oko pupka.

Često se pacijentkinje nakon porođaja ili značajnog gubitka tjelesne težine obraćaju za korekciju grudi i stomaka odjednom.

 

Foto: A MEDIC

 

  1. Strije su problem s kojim se suočavaju žene nakon nagle promjene kilaže, naročito nakon trudnoće, postoji li učinkovit metod koji može strije ukloniti?

Vječiti problem strija, koje su najčešće genetski predisponirane, a trudnoća ili oscilacije u tjelesnoj težini mogu biti okidač za njihov nastanak.

Tretman koji će strije ukloniti u potpunosti, ne postoji. Možemo ih ublažiti terapijama, kao što su radiotalasni ili tretmani laserom, mezokokteli i stimulatori kolagena i ekastina.

Ukoliko se strije nalaze u regiji opuštene kože- grudi, stomaka ili butina, koja će se tretirati hirurški, tada se značajan dio strija može ukloniti, a preostali dio koji ostane na zategnutoj i rekonstruisanoj regiji će biti neuporedivo manje primijetan.

  1. Savjet onima koji žele da se podvrgnu plastičnoj hirurgiji

Pažljivo birajte svog doktora.  Dobro razmislite kome ćete ukazati povjerenje.

Povjerenje između doktora i pacijenta, kao i jasno međusobno razumijevanje je neophodno za uspjeh i zadovoljstvo nakon svake operacije.

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me