lozen
Jul 12, 2018
Posted by: Lozen

Majka sa manama – A kakva si ti majka?

 

,, Iskreno rečeno Parižanka je sebična žena. Majka puna ljubavi, da, ali bez obzira na to, nesposobna da sebe u potpunosti zaboravi. U Parizu nećete naći mnogo mater dolorosa, samožrtvujućih žena čiji se život vrti oko pripremanja omiljene vikend pite za majka sa manamapotomke. Parižanka ne prestaje da postoji onog dana kada dobije dete. Ne odustaje od svog pomalo adolescentnog životnog stila, noćnih izlazaka sa prijateljima, zabava ili jutra posle kada se osjeća užasno. Svakako ne odustaje ni od čega, već dodaje i svoju ulogu  majke. Želi da bude prisutna u vaspitavanju deteta, da ga posmatra kako raste, da mu prenosi sopstvene vrednosti, kulturu, filozofiju.

A šta se dešava u životu žene koja odbija da odustane od nečega? Nered i haos, i to u velikim količinama. Nered koji je toliko normalan da bi mogao da postane, ponavljam, novi oblik reda. I možda je to vodeći princip vaspitnog sistema pariskih majki. Njeno dijete nije kralj, jer je satelit njenom sopstvenom životu. U isto vrijeme, dete je sveprisutno jer taj satelit svuda sledi majku, i zajedno dijele vrijedne trenutke. Možda će joj se pridružiti na ručku, pratiti je po buticima, završiti sa njom na koncertu ili koktelu gdje će zaspati na sofi dok ga ona posmatra sa jednakom dozom krivice i nežnosti. Njeno dete takođe ide u školu i u park, igra tenis, pridružuje se sportskim timovima ili pohađa časove engleskog. Ponekad i sve to zajedno.

Kako biti Parižanka gdje god da si
Lozen

Ovi trenuci između dva doba, trenuci saučesništva koji bi inače bili zabranjeni, postaju redovni izuzeci, zabavna skretanja sa ciljem da poremete vremenski raspored deteta. I uglavnom se ni majka ni dete ne žale. Kasnije će oboje sa ljubavlju negovati te prolazne prizore, delove razgovora prikupljene sa svih strana, naznake odraslog života u koje će dete imati uvida, pomažući mu da stvori radosnu sliku onog što ga čeka jednog dana. Prema Parižankama, ta životna radost je najbolji način da se dete inspiriše na odrastanje. I takođe, njabolji način da majkama nikad ne zafali život koji su vodile pre nego su imale decu.

Odlomak iz ,,Kako biti Parižanka gde god da si”, An Berest, Karolin de Megre, Odri Duan, Sofi Mas, Laguna, 2015.

Foto: Pexels

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me