Mama
Sep 28, 2018
Posted by: Lozen

Mama blog – unutrašnja strana roditeljstva

Darija Petović Bambur , savjetnica u psihoterapiji, pokrenula je Mama blog sa namjerom da on bude mjesto za istraživanje i dijeljenje različitih pogleda na roditeljstvo. Na temeljima sopstvenog iskustva koje stiče kroz majčinstvo ali i čitajući i istražujući,  Darija piše o temama koje su jako važne za sve roditelje ali i za one koji se tek spremaju da to postanu.

  1. Pokrenuli ste Mama blog- unutrašnja strana roditeljstva, koja je  Vaša vizija i kome je on namijenjen?Mama blog

Mama Blog je nastao sa ciljem da bude mjesto okupljanja roditelja koji imaju sličan pogled na svijet i roditeljstvo. Namjera mi je da se kroz kratke tekstove  povežem sa roditeljima koji imaju slična iskustva, doživljaje, teškoće, nedoumice, uspone i padove, kako bismo jedni drugima pružili podršku i ohrabrenje, ali i dijelili korisne informacije na brojne teme koje se tiču roditeljstva. Moglo bi se, dakle reći, da su dva ključna motiva – stvaranje podržavajuće zajednice i dijeljenje edukativnih sadržaja.

2. Koji su, prema Vašem mišljenju, ključni principi optimalnog vaspitanja?                                                               

Ako bih morala da u kratkim crtama iznesem ono što smatram ključnim u vaspitanju, onda bi to bile dvije stvari: na jednoj strani povezanost, na drugoj strani jasne granice i očekivanja (to su ipak tri stvari? ). Neki stručnjaci to formulišu kao “ljubav + disciplina”.

3. Danas se djeci ili previše udovoljava ili im se ništa ne  dozvoljava. Kako naći pravu mjeru?

I meni se čini da je tako, s tim da imam utisak da je sve više onih koji u nedostatku vještina po pitanju postavljanja granica previše udovoljavaju. Na drugoj strani spektra su, nažalost, oni koji taj nedostatak vještina rješavaju silom. Ključ za pravu mjeru je, po mom mišljenju, u razumijevanju činjenice da je našoj djeci potrebno da mi budemo ti koji su vođe u odnosu, a dobar vođa je onaj kojeg ljudi prate jer mu vjeruju i osjećaju da on zna šta radi. Zauzimanje te pozicije kad smo roditelji nije uvijek lako, naročito zato što je to često direktno uslovnjeno time kako smo mi kao djeca prošli u odnosu sa našim roditeljima. Zato nam je često potreban savjet i podrška nekog ko je objektivan i ko situaciju posmatra sa strane

4. Naziv Vašeg bloga je Mama blog, koliko je važna, po Vama, uloga oca i kako do ravnopravnog roditeljstva?

Za mene je koncept “ravnopravnosti”, “jednakosti” u kontekstu porodičnog života tema koja zahtijeva mnogo ozbiljnije promišljanje i pristup nego što to često u medijima srećemo ovih dana. Ponekad mi se čini da je pitanje prava i jednakosti postaloMama blog popularno i ako sebe smatramo civilizovanim, podrazumijeva se da ćemo se zalagati za ravnopravnost, a ne pitamo se šta to zaista znači. Nije u pitanju jednačina. Ja pitanje uloge majke i oca u porodici više volim da posmatram slojevito. U jezgru se nalazi dijete, prvi sloj koji štiti jezgro je majka, sledeći sloj koji obavija jezgro i unutrašnji sloj je otac. U idealnim uslovima naredni slojevi bi podrazumijevali širu familiju, a potom i društvo u cjelini. Dakle, rekla bih da je uloga oca apsolutno jednako važna kao i uloga majke, samo na drugačiji način. Ne smatram da svi treba da radimo sve i jednako, niti da je to moguće. Što se naziva bloga tiče, tako se zove, jer tekstove pišem ja, a ne moj suprug. Međutim, inspiraciju za tekstove, osim u radu, nalazim u našem porodičnom životu, tako da vjerujem da se i očevi mogu podjednako pronaći u svim temama kojima se bavim.

5. Mama ste dva dječaka. Da li Vas je promijenilo majčinstvo i šta ste naučili o sebi zahvaljujući njima?

Moram da priznam da me majčinstvo svakodnevno mijenja na razne načine i čini od mene makar malo bolju osobu, nadam se. Djeca zaista jesu naše ogledalo i često kad vidim kako se oni ponašaju, lako prepoznam u kakvom sam ja stanju – jesam li umorna, jesam li prisutna, jesam li uplašena i sl. Meni djeca svakodnevno pružaju najvrijedniji materijal za samorazvoj, upravo se zato jedan od segmenata bloga i odnosi na tu temu.

6. Kako da dobitkom djeteta ne izgubimo sebe?                                                                                                                          Razumijem da je to jedna od glavnih briga savremenih majki. To je tako između ostalog zbog toga što majčinstvo jednim dijelom podrazumijeva da se nekad odričemo svojih potreba zarad potreba djeteta, a to je generacijama koje sve sporije emocionalno sazrijevaju jako teško. Kada se majčinstvo desi kao posledica zrele odluke, onda vremenom, malo po malo, sve dolazi na svoje i žena razumijeva da joj život jeste drugačiji, ali ne i siromašniji. Naprotiv, čini mi se da sam upravo kada sam postala majka istovremeno postala svjesna koliko je važno da brinem o sebi, svojim potrebama i da nađem vremena za ono što mi je bitno, što me Mama blogispunjava, što je samo moje. Moja perspektiva je, dakle, takva da sam “samo” dobila još jedan dio sebe za koji do tada nisam znala. Osjećam da sam bogatija, zrelija i sve više svoja.

7.Koje teme možemo očekivati na Mama blogu i koji je Vaš savjet budućim roditeljima?

Moram priznati da se sve vezano za Mama blog dešava spontano, tekstovi najčešće nastaju zahvaljujući situacijama koje mi se i privatno i u radu sa ljudima dešavaju, tako da i sama sebe često iznenadim kada su teme u pitanju. Međutim, osim standardnih teme koje se odnose na brigu o sebi, vaspitanje i sl. želja mi je da se pozabavim važnošću igre. Mislim da se današnja djeca sve manje igraju na pravi način – od najranijih dana pred njih postavljamo zahtjeve za akademskim postignućima, imaju sve više strukturiranih aktivnosti, a za pravilan razvoj je od ključnog značaja da djeca slobodno istražuju, nesputani našim instrukcijama i pravilima. Tako razvijaju radoznalost, pažnju, inteligenciju, osjećaj odgovornosti i sve ostalo što im je važno kako bi ostvarili svoj puni potencijal. Namjera mi je, dakle, da budem “ambasador slobodne igre”  i na osnovu svog iskustva pomognem roditeljima da omoguće svojoj djeci optimalne uslove za razvoj.

Foto: Facebook stranica Mama blog

Slične objave

Comments ( 2 )

  • Nikolina Boljevic

    Sjajan tekst, veliko hvala autorki bloga Lozen na ovakvim vrlo korisnim tekstovima!

    • Lozen

      Hvala puno i tebi draga Nikolina, što čitaš Lozen i podržavaš moj rad. Svako dobro!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me