Turbani Marina
Jan 06, 2020
Posted by: Lozen

Marina Jovanović – Stvara unikatne turbane i čuva zlatovez od zaborava

    Najveće dive iz zlatne ere Holivuda voljele su da nose turbane. Tih davnih godina ovaj modni dodatak nosile su sve ikone stila tog doba, a on se decenijama nakon toga i dalje nosi kao simbol elegancije, prefinjenosti, ženstvenosti. Njegovoj ljepoti nijesu mogle odoljeti ni  Sofija Loren, Grejs Keli, Elizabet Tejlor, a ni  Amal Kluni, Sara Džesike Parker, Kejt Mos. Jedna od najstilizovanijih žena svijeta, prekrasna Šeika Moza bint Naser ima predivne turbane i najzaslužnija je za to što smo ih i mi zavoljeli. Tražeći po netu gdje se mogu kupiti turbani naišli smo na stranicu Unikatni turbani Marina iza koje stoji Marina Jovanović, žena ,,zlatnih ruku” koja stvara ove unikatne turbane i čuva tradicionalni crnogorski zanat zlatoveza od zaborava. Oduševljeni njenim radom, ljepotom turbana koje kreira odlučili smo da razgovaramo sa njom o zanatu, materijalima, kupcima…

  1. Bavite se izradom predivnih unikatnih turbana , kako ste ušli u svijet rukotvorina?

Inspirisana orijentalnim stilom, kristalima i biserima, odlučila sam da izrađujem ove divne turbane. Svaki komad je unikat, ručno izrađen sa puno ljubavi. Ovo je moj omiljeni hobi i uvijek imam neke nove ideje.

Kako je sve počelo? Kada sam bila u Londonu vidjela sam u jednoj ekskluzivnoj robnoj kući Harrods turbane, šešire i rukavice, oduševila sam se i tad sam poželjela da nosim šešire, turbane i damske rukavice.

Kasnije u jednom teškom životnom periodu tražila sam način da preokupiram sebe nekim hobijem, da skrenem misli i da radim nešto što bi me podsjećalo na majku. Slučajno dok sam nešto tražila u plakaru ispala je vunica i igla za pletenje moje majke, kao da mi je Bog dao neki znak. I tako sam počela da radim turbane, radeći ovaj posao našla sam neki mir…

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🎀Turbani Marina 🎀 (@turbani_marina) on

  1. Šta je najvažnije u procesu stvaranja kako bi se dobio kvalitetan proizvod

Izrada turbana nije nimalo jednostavna, potrebno je dosta strpljenja i rada kako bi se dobio kvaliteten proizvod. Za izradu turbana koristim najkvalitetniju vunicu i na kraju ih ukrašavam kristalima, cirkonima ili nekim ukrasima, kako već osmislim da bi mi se sve fino uklopilo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🎀Turbani Marina 🎀 (@turbani_marina) on

  1. Bavite se i tradicionalnim crnogorskim zanatom – zlatovezom, čini se da zlatovez kao zanat izumire, šta učiniti da se on sačuva i da se mladi zainteresuju za vez?

Moj drugi hobi je zlatovez, Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj je organizovao projekat Očuvanje i razvoj tradicionalnog crnogorskog zanata – zlatoveza, koji je imao za cilj promovisanje i očuvanje crnogorskog zlatoveza kao jedinstvenog zanata ove vrste, njegovu popularizaciju, dodavanjem epiteta prepoznatljivog crnogorskog brenda. Raskošna ljepota crnogorskog zlatoveza me je motivisala da sa prijavim za ovu obuku i bila sam srećna kad su me izabrali. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam učestvovala u ovom projektu. Poznato je da je naša crnogorska nošnja jedna od najljepših u Evropi. Svečana ili svitna crnogorska nošnja nastala je sredinom XV vijeka kao nošnja dinastije Crnojević i njihove vlastele. Izuzetno bogata, elegantna i ukrašena prelijepim zlatovezom. Zlatovez je dio kulturnog nasljeđa Crne Gore. Ova tehnika je veoma zahtjevna i samo neko ko je izuzetno kreativan može da radi zlatovez. Svi mi koji smo bili na obuci dali smo sve od sebe da naučimo vještinu vezenja crnogorskog zlatoveza u čemu smo i uspjeli. IPER tim je sve organizovao na visokom nivou. Ovakve projekte bi trebalo i dalje promovisati u cilju zaštite naše crnogorske kulture i tradicije.

Zlatovez doprinosi ne samo crnogorskom, već i svjetskom nematerijalnom kulturnom nasljeđu. Tehnika vezenja crnogorskog zlatoveza je upravo ono što će povećati prepoznatljivost Crne Gore u umjetničkoj i modnoj industriji. Iz pomenutog proizilazi da je neophodno kreirati programe podrške kojima će se povećati broj žena sa vještinama vezenja zlatoveza.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🎀Turbani Marina 🎀 (@turbani_marina) on

  1. Koje materijale koristite za izradu turbana, s obzirom da Vaši turbani sve više osvajaju tržište da li sem Vas još neko učestvuje u izradi i koliko traje sam proces izrade?

Za izradu turbana koristim najkvalitetniju vunicu i na kraju ih ukrašavam kristalima, cirkonima ili nekim ukrasima, kako već osmislim da bi mi se sve fino uklopilo. Potrebno mi je 2 – 3 dana da izradim jedan turban, sama učestvujem u izradi. Uvijek imam inspiraciju, mada su mi kristali najveća inspiracija, volim kristale. Prije desetak godina u centru Podgorice je bila jedna firma iz Beograda koja se bavila prodajom poludragog kamenja za kristaloterapiju i kurs za kristaloterapiju koji je držao kristaloterapeut. To mi se baš svidjelo i od tad obožavam kristale.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🎀Turbani Marina 🎀 (@turbani_marina) on

  1. Vaši turbani su oduševili Italijane, ali ni ljudi iz Ujedinjenih Emirata nijesu ravnodušni, recite nam više o tome

Imam puno prijatelja širom svijeta i svima se sviđaju moji turbani. Italijani su posebno oduševljeni. Gospodin Roberto Mercuri i Massimo Ercolani iz Rima su 2 puta objavili moje radove na internacionalnom sajtu za modu, umjetnost i kulturu Fashionluxury.info . Nakon toga je uslijedio poziv od italijanske dizajnerke Fabiane Gabellini da dođem u Italiju i da predstavim svoje radove .

Prošle godine je kod mene dolazio i službenik Emirata iz Dubaija da kupi turbane, bio je oduševljen.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🎀Turbani Marina 🎀 (@turbani_marina) on

  1. Gdje se mogu kupiti Vaši proizvodi i da li radite po narudžbini?

Turbane radim po narudžbi ili kako se meni sviđa. Ko hoće da kupi kontaktira me preko Interneta ili telefonom. Kontaktiraju me samo dame koje imaju ukusa i stila, prefinjene i lijepe, što se može vidjeti na mom facebook profilu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🎀Turbani Marina 🎀 (@turbani_marina) on

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me