Mia fotooo
Jun 03, 2019
Posted by: Lozen

Mia photography – Kako nastaju najnježnije fotografije

Često se roditelji sa nostalgijom sjećaju vremena kad su njihova djeca bila bebe, pokušavali su da upamte svaki detalj iz tog perioda ali vremenom sjećanja blijede zato iskoristite život u eri tehnike i  zabilježite okom kamere sve predivne trenutke. Fotografisanje novorođenčadi trend je kojem roditelji ne mogu da odole, zato smo razgovarali sa Miom Radunović Kilibardom, koja stoji iza insta profila miaphotography a njene radove pronašli smo i na sajtu miaphotography.com. Ekonomistkinja Mia iz hobija stvara magične fotografije nježnih bića, pitali smo je kako to postiže

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Photography (@miaphotography_pg) on

  1. Prije svega želimo saznati nešto više o Vama, kad i kako je fotografija ušla u Vaš život

Moje ime je Mia Radunović Kilibarda i imam 28 godina. Udata sam za supruga Igora, imam sina Filipa, koji ima 2 godine i 4 mjeseca i kućnog ljubimca, maltezera Kiu. Fotografija je moj hobi, koji prije svega radim iz ljubavi. Fotografisanje djece je postepeno postalo sastavni dio mog života, kao kombinacija ljubavi u radu sa djecom i ljubavi prema fotografiji koju gajim od djetinjstva. Još u osnovnoj školi sam pokazivala interesovanje prema fotografiji i razvijala svoja znanja o istoj. Prilikom školovanja u Americi sam pohađala časove fotografije, gdje je moje interesovanje značajno poraslo. Uz oca sam veoma rano počela da radim sa djecom, pa je nekako ovaj spoj prerastao u nešto što danas doprinosi da sa zadovoljstvom fotografišem veliki broj beba, djece, trudnica i porodica.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Photography (@miaphotography_pg) on

  1. Zbog čega ste se odlučili za newborn i porodične fotografije

Prvo novorođenče koje sam fotografisala je moja sestrična Andrea. S obzirom da prije toga nisam imala previše iskustva sa novorođenčadima, imala sam malu dozu straha da se upustim u fotografisanje tek rođenih beba. Nakon što je moja sestra dobila ćerkicu, odmah sam morala da isprobam i počnem sa “vježbom”. Taj osjećaj fotografisanja bebe od 5 dana je bio neopisiv i teško ga je objasniti riječima. Od toga dana sam definitivno bila sigurna da želim da nastavim to da radim. Nakon toga sam nastavila sa vježbom, fotografisanjem tek rođenih beba iz kruga porodice, a nakon dobijanja svog sina Filipa sam bila sigurna da sam spremna da fotografišem novorođenčad svih zainteresovanih roditelja. Naravno, obuka i razne radionice, kao i online kursevi sa svjetski poznatim fotografima, za usavršavanje znanja iz oblasti fotografisanja novorođenčadi su bile nešto što mi je dalo dodatnu sigurnost. Sada, pored ljubavi imam i dovoljno znanja, pa su bebe u potpunosti bezbjedne i sigurne u mojim rukama.

S obzirom da je fotografisanje moj hobi, opredijelila sam se isključivo za ono što i mene ispunjava i u čemu u potpunosti uživam, a to je upravo fotografisanje novorođenih beba, djece, trudnica i porodica.

Studio sam otvorila u februaru 2016 godine. Prije toga sam kroz fotografisanje rodbine, djece od prijatelja sticala iskustvo, nakon čega sam se odlučila da pređem na viši nivo i vjerujem da ću se još dugo ovim baviti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Photography (@miaphotography_pg) on

  1. Koliko su bebe zahtjevni modeli

Nema zahtjevnog modela, samo različitih beba. Svaka beba je različita, svako dijete je različito. Ono što je najvažnije u ovom poslu, prema mom mišljenju, je strpljenje i smirenost. Svako fotografisanje je izazov za sebe. Za svako fotografisanje se pripremim unaprijed, a isto se prilagođava bebama i djeci, kao i zahtjevima njihovih roditelja.

Rad sa bebama je vrlo jednostavan kada uživate u tome. Trudimo se da izađemo u susret svim željama roditelja, a do sada smo uspijevali u tome. Drago nam je što su naše mušterije postali naši stalni klijenti i što imam veliki broj onih koji svoju djecu i nove članove porodice redovno dovode u naš studio.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Photography (@miaphotography_pg) on

  1. Ako uzmemo u obzir vjerovanje da prvih 40 dana nakon rođenja beba treba da bude u domu, koliko dana je imala najmlađa beba koju ste fotografisali i kako osiguravate bezbjednost tim malim bićima

U Crnoj Gori je sve manje roditelja kod kojih važi vjerovanje da beba ne bi trebala da izlazi iz kuće prvih 40 dana. Za njih svakako postoji i mogućnost fotografisanja u domu. Preporučuje se fotografisanje u toku prve dvije nedjelje, ali često radimo i sa starijim bebama. U toku prve dvije nedjelje, bebe su najuspavanije i elastične, pa fotografisanje prođe vrlo mirno i bez ikakvih problema. Najmlađe bebe koje sam fotografisala su imale 5 dana, ali i često fotografišem taj uzrast. Takozvana “pravila” koja bi bilo poželjno da se slijede istaknem svakoj mušteriji prilikom zakazivanja termina, kako bi isto proteklo na najbolji način. Svakom detalju se posvetimo maksimalno, što znači i samoj pripremi bebe za foto-grafisanje.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Photography (@miaphotography_pg) on

  1. Koliko traje jedan photosession, možete li nam opisati proceduru, pretpostavljamo da u toku rada ima pauza za dojenje, presvačenje, da ima neočekivanog plača

Fotografisanje traje otprilike od 1h do 3h, u zavisnosti od dogovorenog broja fotografija, poza i ostalog. Mnogi roditelji žele fotografisanje bebe i u budnom stanju, što uradimo na kraju, kada se bebica sama probudi. Kada dođu u studio, roditelji imaju priliku da par sati odmore i uživaju posmatrajući kako bebica sarađuje u toku fotografisanja. Tada počinje naše upoznavanje i druženje sa beb-icom. Od momenta preuzimanja bebe, do kraja foto sesije, tu bude mnogo maženja, pričan-ja i mogu reći da beba i ja međusobno prenosimo jedna drugoj mirnu i pozitivnu energiju.

Trudim se da cijela foto sesija prođe u mirnoj atmosferi i da svi uživamo. Dešava se naravno da bebe imaju grčiće, ali uz strpljenje i praksu koju sam stekla, brzo zajedno savladamo sve problemčiće. Bebe obično čvrsto zaspu u toku sesije. Čvrst san je poželjan kako bi bile foto-grafisane u različitim pozama. Za bebice imamo brojne outfite, marame za povijanje i razne modne dodatke kako bi fotografije bile interesantnije. Zamotavanje bebica njima izuzetno prija i na taj način budu mirne i čvrsto zaspu, a mi zabilježimo te najdivnije momente.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Photography (@miaphotography_pg) on

  1. Odakle crpite inspiraciju

Inspiraciju najviše dobijam kroz sami posao, kroz rad sa velikim brojem beba i djece. Možda je najveći izazov u ovom poslu realizovati zamišljenu ideju u dijelu pripreme za fotografisanje. Razne ideje takođe dobijam putem interneta, kao i kroz razgovor sa klijentima, u toku pripreme za fotografisanje, kroz praksu koja mi svakodnevno utiče na podsticanje kreativnosti itd. Veliki je problem što u Crnoj Gori i okruženju nema većeg izbora za nabavku rekvizita, robice i opreme za fotografisan-je novorođenčadi, tako da je nabavljam uglavnom iz inostranstva (Velika Britanija, Poljska, Ukrajina, Rusija…), tj. iz radnji specijalizovanih za prodaju opreme za foto-grafisanje novorodjenčadi. Kada nešto zaista volite i želite, uspijete da se snađete i nabavite na razne načine sve što zamislite.

Važno je da svi materijali, rekviziti i ostalo bude potpuno namijenjeno tome, jer je bezbjednost bebica na prvom mjestu. Takođe, iz tog razloga sa mnom radi i asistentkinja koja dodatno vodi računa o sig-urnosti i bezbjednosti bebe.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Photography (@miaphotography_pg) on

  1. Koliko fotografija dobijaju roditelji i koja je cijena photosessiona

Cijene za novorođene bebe zavise od broja fotografija, a za stariju djecu takođe i od broja različitih tema i pozadina za fotografisanje. Imamo različite pakete u ponudi, koji se prilagođavaju različitim zahtjevima i željama klijenata.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Photography (@miaphotography_pg) on

  1. Imate li neki savjet za one koji su zainteresovani za fotografiju i fotografisanje novorođenčadi

Prvi savjet je da moraju da vole ovaj posao, da vole rad sa bebama i djecom i da se naoštre strpljenjem koje je neophodno. Ako je ovaj dio obezbijeđen, kroz obuke i praksu ih sigurno očekuje veliki izazov uz veliko zadovoljstvo koje prati kompletan proces.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Photography (@miaphotography_pg) on

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me