montenegro_mom
Oct 07, 2019
Posted by: Lozen

Montenegro_mom – novi instagram kutak za roditelje

  Podrška i savjet zlata vrijedan potrebni su svakom čovjeku naročito onda kad počinje nešto novo i nepoznato. Nina Marković, diplomirani ekonomista, ljubitelj dobrih knjiga i putovanja, kćerka, supruga, sestra, kuma, drugarica, a prije svega Dušanova mama, pokrenula je instagram profil Montenegro_mom, gdje  sa roditeljima razmjenjuje savjete i iskustva. S obzirom da znamo koliko su priče i pisanja na temu roditeljstva značajne za sve one koji su tek postali roditelji a i one koji to tek treba da postanu razgovarali smo sa Ninom o njenoj ideji, majčinstvu, planovima za dalje
1. Pokrenuli ste instagram profil Montenegro_ mom, sa ciljem da podijelite savjete i iskustva vezana za majčinstvo. Koliko su Vama značili savjeti i tuđa iskustva?
– U trudnoći nijesam baš nailazila na blogove, stranice, profile, gdje sam mogla slobodno pitati nekoga za savjet, pročitati iskustva iskrenih žena, bez glume, kamufliranja i preuveličavanja. Otuda i ideja za blogom Montenegro_mom, gdje se mogu naći iskustva  drugih majki, i moja. Bitna je interakcija sa drugim mamama, pa svake nedelje imaju mogućnost da postavljaju pitanja na koja će dobiti iskrene odgovore od brojnih majki. Dobro su mi dolazili savjeti drugih žena koje su prošle kroz taj period života, pa sam obnovila kontakte sa mnogim drugaricama iz osnovne i srednje škole koje su se ostvarile u ulozi majke.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nina (@montenegro_mom) on

2.Kako je prošla Vaša trudnoća i kako su protekli prvi dani sa bebom?

Trudnoća je bila baš ‘školska’. Nije bilo mučnina i drugih neprijatnih simptoma, pa mi nije teško pala. Vodio me moj dugogodišnji ginekolog, koji je jako staložen čovjek što je po meni jedna od najvažnijih karakteristika doktora. Gledala sam da se što više edukujem, i osim što sam čitala puno knjiga od bake i mame, išla sam u školu za trudnice, koju bih svima preporučila. Tu se i psihički i fizički spremite za veliki događaj. Prvi dani su uvijek haotični, ali jako brzo uđete u štos.
3.Otkrijte nam Vaše najveće ,,mama strahove”, kako ih prevazilazite?
 Imala sam ih dosta, ali evo trenutno aktuelni – strah od gušenja od hrane. Naime, prestala sam blendati hranu Dušanu, i sada svaki zalogaj pomno pratim nadajući se da ce ga sažvakati kako treba.
I prisutan je strah od udara o predmete kroz kuću jer uveliko puzi. Često sebe tješim riječima –  ‘uvijek može gore’, pa i ne podnesem bas loše kada se desi nešto takvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nina (@montenegro_mom) on

4.Koji  su najveći izazovi modernog roditeljstva i kako se s njima izboriti?

Sve više je majki koje upoređuju svoju sa drugom djecom. Kada je koje propuzilo, prohodalo, progovorilo, što stvara veliki pritisak na roditelje, iz čega proizilazi forsiranje djeteta na radnje na koje ono nije jos uvijek spremno.
Djetetu se treba posvetiti u svakom trenutku, ne puštati da ‘rastu’ uz tv i mobilne uređaje jer ništa korisno neće donijeti. Najlakše jeste staviti dijete ispred tv-a i obavljati kućne poslove. Ali bolje i da kuća ne blista u svakom momentu, a da vaša beba uživa u vašoj priči i pjesmi. Naravno postoje i dobre strane modernog roditeljstva – puno ‘pomagala’ za bebe i olakšice u kućnim poslovima nam dozvoljavaju da više vremena provedemo sa našom djecom. Takođe izbalansirana ishrana i tačno vrijeme uvođenja namirnica, je velika olakšica za nas koje same spremamo kašice za bebe.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nina (@montenegro_mom) on

5.Koje teme možemo očekivati na profilu Montenegro _mom? Šta nam novo spremate?

Temu koju trenutno obrađujem je trudnoća i sve vezano za nju. Zatim slijede priče o bebi i savjetima do njene prve godine. Od noviteta bih pomenula da će umjesto divnih mama nekada na vaša pitanja odgovarati  doktori i psiholozi

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me