May 16, 2018
Posted by: Lozen

Ne mijenjaj svijet dok ne promijeniš sebe

Poznati smo po tome da sve najbolje znamo, od fudbala do filozofije, od filma do vina, od dnevne do globalne politike, a najbolji smo  u kritici onog Drugog, nama bližnjeg, – o njemu govorimo ,,puni sebe“ , bez zadrške i najvažnije bez prvobitne auto – opservacije.

Uzalud pokušavamo mijenjati svijet, još uzaludnije očekujemo  da će se on promijeniti onako kako bi to nama odgovaralo ako prvi korak na tom putu ne bude upoznavanje i mijenjanje sebe samog. Učite, budite svestrani, idite naprijed a ne unazad!

,,Ako ne možeš da letiš, onda trči. Ako ne možeš da trčiš, onda hodaj, ako ne možeš da hodaš, onda puzi. Ali šta god da radiš, moraš se kretati napred!“, govorio je Martin Luter King

Ali prije svega ,,Spoznaj sebe samog!“ – ko ne krene putem samospoznaje ne može ići ni putem promjene na bolje, zato se zapitajte ,,Ko sam ja?“

„Opominjem te, bilo ko da si. O, ti, koji želiš da istražuješ arkanume prirode, ako ne budeš našao upravo u svojoj unutrašnjosti ono što tražiš, ni u spoljašnjosti nećeš naći! Ako ignorišeš mirakle koji su u tvojoj sopstvenoj kući, kako ćeš onda naći druge mirakle? U tebi se nalazi skriveno blago svih blaga. Spoznaj samoga sebe pa ćeš spoznati Univerzum i Bogove!“

Preporučujemo djelo ,,Samom sebi“ ,,cara-filozofa“ Marka Aurelija, kao jedno od prvih djela koje trebate pročitati dok se krećete putem ka sebi :

“Ispituj svoj unutrašnji život. U njemu je izvor dobra koji, ako neprestano i sve dublje kopaš, može uvek ponovo da proradi.”

“Ljudi traže mesta u selu, na moru, u brdima, da bi se u njih povukli. I ti si navikao da imaš takve želje. A svaka takva težnja je u najvećoj meri detinjasta, jer je s druge strane ipak moguće da se čovek, ako samo hoće, u svako doba povuče u samoga sebe. Nema mesta koje čoveku pruža veći mir i spokojstvo nego što je to njegova duša, naročito ako je ona takva da, čim se u nju povuče, odmah naiđe na savršeni mir. A kad kažem “mir”, mislim samo na savršeni sklad. Zato neka ti uvek sklonište bude tu, i u njemu se obnavljaj.”

“Ne raspravljaj o tome kakav treba da bude dobar čovek, nego ti sam budi takav.”

Napišite nam u komentarima koji citat je vama najdraži, preporučite neku vama dragu knjigu koja nam može biti dobra prijateljica na našem najvažnijem zadatku – da spoznamo sebe same.

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me