pexels photo skijanje
Jan 17, 2020
Posted by: Lozen

Pet razloga zbog kojih treba da skijate

Skijanje je sport koji donosi mnoge benefite za zdravlje, mi ćemo vam navesti samo neke a vi ako imate priliku idite u planine jer fizička aktivnost, čist vazduh i sunce učiniće da se osjećate predivno. Iako je  skijanje izuzetno naporan sport koji zahteva punu koncentraciju, izvrsnu kondiciju i osećaj za koordinaciju lako se i brzo uči pa ,,ko je blesav da sjedi kući”

  1. Poboljšava propriocepciju,sposobnost  svjesnog ili nesvesnog prepoznavanja položaja sopstvenog tijela u prostoru. pexels skijanjeTo je ona sposobnost da znamo da, kad držimo ruku ispred zatvorenih očiju, da je ruka tu iako je ne možemo vidjeti. Skijanje zahtijeva ravnotežu i koordinaciju pokreta, dok skijate morate biti svjesni i najmanjeg pokreta koji napravite kao i položaja tijela u svakom trenutku ako želite da ostanete na nogama. Propriocepcija godinama slabi, redovno skijanje pozitivno utiče na nju, što više budemo skijali više ćemo je jačati.
  2. Jača kosti i zateže mišiće, dok skijamo tijelo nam je u specifičnom položaju čučnja i polučučnja, koljena su opterećena ali se na taj način jačaju. Skijanjem vježbamo unutrašnje i spoljašnje mišiće butina, gluteus, zadnju ložu. Kako bi se smanjila mogućnost skijanjepovrede preporučuje se zagrijevanje i istezanje mišića prije i poslije izlaska na stazu. Prije samog odlaska na skijanje ako redovno ne trenirate posvetite se vožnji bicikla ili nordijskom skijanju kako bi pripremili tijelo i smanjili upale.
  3. Troši kalorije i dovodi do zdravog gubitka kilograma, naravno samo ako se uz skijanje pridržavate zdrave i pravilne ishrane. Više proteina, zdravih masti, voća i povrća uz fizičku aktivnost  dovešće do topljenja masnih naslaga.
  4. Pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, zbog ove aerobne aktivnosti ubrzava se puls, poboljšava cirkulacija, samim tim kiseonik i hranjive materije brže dolaze do tkiva, ako skijate biće vam zahvalni i srce i pluća.
  5. Poboljšava raspoloženje jer boravak u prirodi, na otvorenom, na suncu uz fizičku aktivnost čini da budemo srećniji. Sem uživanja u samom skijanju možete se opustiti uz neki topli napitak u lokalima kraj staza, uveče uz dobru muziku i odličnu hranu u nekom od pabova ili se možete prepustiti čarima spa centra. U svakom slučaju, vrijeme provedeno na snijegu sa porodicom i prijateljima čini da se osjećamo ispunjeno i zadovoljno.

Foto: Pexels

 

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me