pravda za djevojcice
Oct 20, 2019
Posted by: Lozen

Pravda za djevojčice

Protest #pravdazadjevojčice okupio je juče više hiljada ljudi u 12 hrvatskih gradova. Na ovaj način, okupljeni su pružili podršku žrtvama seksualnog nasilja, koje od institucija ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

Okupljeni i organizatori poručili su da puštanjem osumnjičenih za teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava bezbednost, život i dostojanstvo žrtve i poručile da nekažnjavanje zločina znači zločin. “Institucije su zakazale, mi kao društvo smo zakazali. Moramo da menjamo društvo”, poručili su organizatori.

Takođe, traženo je premeštanje slučaja silovanja 15-godišnjakinje sa zadarskog na neki drugi sud.Pravda za djevojcice
O ovom užasnom slučaju se saznalo kada su mediji objavili da su osumnjičeni za višestruko grupno silovanje 15-godišnjakinje iz okoline Zadra pušteni, uz mere opreza, na slobodu, iako žive u istom mestu kao i njihova žrtva.

Da se podsetimo, povod za protest je slučaj višestrukog grupnog silovanja maloletne devojčice iz okoline Zadra, žrtve nekoliko mladića koje je zadarski sud pustio da se brane sa slobode – pod mnogima sumnjivim okolnostima.
U međuvremenu je vanraspravno veće suda u Zadru promenilo odluku istražnog sudije, pa su petorica mladića završila u jednomesečnom pritvoru.

Najveći skup održan je u Zagrebu u organizaciji Platforme za reproduktivna prava, Inicijative #spasime, Ženske sobe – Centra za seksualna prava i Zaklade Solidarna, a protesti su održani i u Zadru, Splitu i Rijeci, dok se tokom dana očekuje održavanje sličnih skupova i u drugim hrvatskim gradovima.

Ne dopustimo da zločini prođu nekažnjeno. Ne dopustimo da se ijedna od nas oseti usamljeno. Podržite i šerujte – hoćemo #pravdazadjevojčice ❤️

Preuzeto sa: Mondo_ona
Foto: Facebook

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me