May 16, 2018
Posted by: Lozen

Priče za laku noć za male buntovnice

Ne tako davno, novinarka Elena Favilli i dramaturškinja Francesca Cavallo odlučile su napisati knjigu  o ženama koje su mijenjale svijet ,, Priče za laku noć za male buntovnice“. Napisale su moderne bajke o heroinama kojima nije jedini životni cilj naći princa i nositi roze već slijediti svoje snove i nikad ne odustati od njih. Književnice, astronautkinje, atletičarke, aktivistkinje, političarke, slikarke, genetičarke, balerine, bubnjarke, kraljice i ratnice našle su svoje mjesto u ovoj knjizi za djecu koja je savršen izbor i za odrasle. 100 divnih priča o 100 izuzetnih žena zamjena su za Pepeljugu, Malu sirenu i Uspavanu ljepoticu jer djevojčicama  širom svijeta poručuju: ‟Sanjajte ambicioznije, ciljajte više, borite se jače, a kad ste u nedoumici,zapamtite: vi ste u pravu.”

Sestre Bronte, Virdžinija Vulf, Evita Peron, Nina Simon, Marija Montesori, Manal el Šarif, Lozen, Kejt Šepard, Jelena J. Dimitrijević, Hatšepsut   – samo su neke od žena čiji su životi  opisani u ovom djelu, sem priča o njima knjiga je bogata predivnim ilustracijama kao i izdvojenim citatima ovih pionirki.

,,Bez obzira na važnost njihovih otkrića, odvažnost njihovih avantura, veličinu njihove genijalnosti – neprestano su omalovažavane, zaboravljane, a u nekim slučajevima i skoro potpuno obrisane iz istorije. Važno je da djevojčice razumiju prepreke koje se nalaze pred njima. Jednako je važno da znaju da ove prepreke nisu nepremostive“, istakle su autorke na samom početku knjige, a na samom kraju su ostavile prostor da svaka ,,mala vlasnica“ ovog djela dopiše svoju priču.

Poklonite sebi i sebi dragim djevojčicama ovo djelo kako bi odrastale uz prave uzore, bez rodnih stereotipa i predrasuda. Pričajmo nove priče jer su nam potrebne.

  Bila jednom jedna Lozen

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me