Moda i tako to
Dec 06, 2018
Posted by: Lozen

Sa Bojanom Mutić o Modi i Tako tome

Ako ne znate šta da obučete za posao, za proslavu, za svadbu, kako da se ošišate, koji trendovi su aktuelni, kako da kombinujete različite printove, koji nakit da nosite sa kojom haljinom, gdje da kupite kvalitetne čarape ili savršene cipele vodimo Bojana Muticvas u virtuelni beauty salon Moda i tako to. Njega je kreirala Banjalučanka Bojana Mutić, modna stilistkinja i blogerka, na radost mnogih žena, jer na stranicama salona, nesebično dijeli svoja znanja o modi ali i o uređenju doma, receptima, filmovima… Sa Bojanom smo razgovarali o njenom radu, modnim pravilima i savjetima, trendovima za predstojeću sezonu…

 1. Kako ste se odlučili za pokretanje modnog bloga, o čemu ste razmišljali dok ste postavljali prvi post?

Ja u suštini nisam pokrenula modni blog. To mi nije bila namjera.

Moj blog je sam sebe stvorio… Bez ikakvog plana, cilja i strategije, ja sam osnovala fb stranicu Moda i tako To i web blog www.modaitakoto.com sa samo jednom namjerom, da na jednom mjestu okupim sve članke koje sam pisala za druge portale, ništa drugo, bukvalno. U tim sam člancima pisala uglavnom modne savjete, ali i recepte, neke životne priče, osvrte na aktuelne društvene događaje…

Sasvim slučajno je Moda prerasla u ono što je danas. Nakon osnivanja stranice 2. februara 2017. godine podijelila sam jedan dan svoje shopping iskustvo, snimajući telefonom svoju šetnju kroz butik u kojem sam kupila torbu. Taj je mini snimak izazvao takvu nevjerovatnu pažnju da sam ja ujedno bila fascinirana, oduševljena ali i tužna, jer moji članci u koje sam ulagala toliko truda i vremena nisu ni blizu izazvali toliko pažnje koliko neka usputna „glupost“.

Nakon toga sam još par puta ponovila svoje shopping izvještaje i tako je nastalo ono što danas nazivam WEB IZLOGOM, moji postovi u kojima dame izvještavam prvenstveno o novim kolekcijama, akcijama, popustima, u trgovinama odjećom, modnim dodacima, kućanskim uređajima, kao i preporukama iz kozmetičkih salona, klinika, knjižara… svega što je u polju interesovanja jedne odrasle žene, koja nema vremena da sama istražuje i bira gdje se nalazi ono najbolje i najpovoljnije.

Tek ove godine pokrenula sam Instagram profil i YouTube kanal na kojima dijelim svoje objave sa Facebook stranice koja je i dalje ostala primarna platforma na kojoj radim, obzirom da koncept mojih postova – jako opširni tekstovi i veliki broj fotografija – nisu baš u instagramerskom fazonu jer zahtijevaju prostor i bliskost koju na toj društvenoj mreži nije moguće ostvariti.

Kako god, najveći dio toga namijenjen je ženama jer one čine 97% mojih pratilaca, ali se povremeno bavim i savjetima za muškarce.

 1. Otkud naziv ,,Moda i tako to”?

Pojma nemam – ja sam vječito u nekom stanju amnezije… ali koliko se sjećam tih peripetija oko nazivanja, „MODA“ je bila prva riječ za koju sam znala da mora biti sadržana u nazivu, jer je to uvijek bila moja primarna tema i interesovanje, ali nikako nisam uspijevala smisliti neki dodatak i adekvatan sufiks tom nazivu, pa je ovaj nastavak „I TAKO TO“ došao iz nesposobnosti da smislim išta pametnije, međutim ispostavilo se da odlično obnaša svoju funkciju, jer sam poslije sva svoja skretanja sa modne teme (koja se na moje zadovoljstvo dešavaju poprilično često) ja uspjela galantno da opravdam kategorijom Tako To!

 1. Da li imate podršku i koliko Vaša sredina ozbiljno shvata posao kojim se bavite?

Ako govorimo o podršci svih ljudi koje poznajem, prijatelja prvenstveno, svi su naravno oduševljeni, ali ako govorimo o onima koji žive sa mnom, njima sam se i ja i moja Moda popela na vrh glave. Iako iz kuće odsustvujem samo jednom sedmično na nekoliko sati – koliko mi treba da snimim sav materijal koji potom pripremam i objavljujem na Modi ostatak sedmice – to se doživljava kao smak svijeta!
Gore od toga im padaju samo moje recenzije koje snimam u kući, jer moraju da ćute i da se trude da se niko ne udavi i ne pogine tih pola sata dok ja u kupatilu objasnim ženama kako da uviju pramen kose peglom.

 1. Navedite nam tri modna pravila kojih treba da se pridržavamo?                                                                                                 bojana moda i tako toUf, tri su premalo, a ja sam jako opširna, nikad ništa ne znam svesti na tako malo…  I ovo možda nisu modna pravila, ali su neophodni preduslovi za stvaranje bilo kakvog stila i dovođenje sebe u situaciju u kojoj uopšte možemo da se bavimo modnim pravilima i trendovima

1. Savršeno organizovan ormar

2.Savršen preventivni spisak za kupovinu

3.Prikladnost, kroz poznavanje i poštovanje podjednako sebe i prilike za koju se odijevamo

Možda ćete bolje razumjeti ova čudna pravila ako pročitate ovo:

https://modaitakoto.com/2017/01/11/pun-ormar-i-nista-za-obuci
https://modaitakoto.com/2017/02/05/vodic-za-formiranje-savrsenog-ormara

 1. Najbolji modni savjet koji ste dobili i od koga?

Ne mogu se sjetiti nijednog univerzalnog koji bi imao smisla u ovom kontekstu, ali samo mogu reći da su jedine dvije osobe na svijetu čiji su mi savjet i mišljenje važni, moja sestra Branka, koja je najrazličitija (opet moram upotrijebiti taj izraz) „osoba na svijetu“ od mene, i skoro pa potpuno nezainteresovana za modu na način na koji sam to ja, ali savršeno razumije šta je pitam i zašto je pitam, razumije od kakvih grešaka strahujem.

Druga osoba je moja kuma Ivana, koja je najsličnija osoba na svijetu meni i ona već zna moje pitanje prije nego ga postavim, a ja njen odgovor, tako da mogu reći da mi je ona više podrška a sestra prijeki sud.

Uglavnom se njihovi savjeti svode na to da skinem nešto od 10 kilograma modnih dodataka koje na sebe rado natovarim. I zbog njih sam postala malo umjerenija kad je to kinđurenje posrijedi, ali ne znam da li je to dobro ili nije, morala bih opet njih pitati.

 1. Žene traže savjete od vas, šta je to što vas najčešće pitaju?

Najveći broj upita u mom inboxu (kao i komentarima ispod postova) odnosi se na savjete koji se tiču stilizovanja, biranja adekvatne garderobe, šminke i frizure za određene prilike, ali i olakšavanje rutine svakodnevnog izbora adekvatnih kombinacija, pogotovo onih poslovnih.

Obzirom na broj tih upita, kao i prisnost koju smo izgradili svakodnevno komunicirajući, mogu reći da dame koje prate moj blog mutic bojanaimaju veliko povjerenje u moj sud, koje sam vjerujem zaslužila, ne samo svojim neprestanim prisustvom, podrškom i dostupnošću, nego i činjenicom da svakoj osobi koja mi se obrati posvetim vrijeme i pažnju, bez obzira da li je posrijedi maturantkinja od 18 godina ili dama u 40ima, koja se sprema za važan poslovni događaj. Osim toga, moji odgovori su uvijek argumentovani – svaki razlog koji navedem „za ili protiv“ nekog njihovog izbora obrazložim na način koji im ulijeva povjerenje u moju objektivnost i znanje.

Upravo zbog prisnog odnosa koji smo izgradili, muke koje Modine dame dijele sa mnom, odavno su izašle iz okvira onih modnih, i prešle u kategoriju „tako to“, jer se moji postovi nerijetko bave temama koje su životne, ali svakako bliske oblastima koje bi mogli definisati kao „lifestyle, fashion & beauty“ blog. Dijelimo i recepte i savjete o pranju veša, razmjenjujemo mišljenje o omiljenim knjigama, piscima, glumcima,… Moda je poput Leksikona u koje smo se svojevremeno „upisivali“ u osnovnoj školi.

Svi ravnopravno učestvujemo u razmjeni mišljenja. Ja sam na svojoj stranici više u ulozi moderatora koji samo pokrene diskusiju ili započne temu vezano za određenu (poznatu) osobu, važan (ne)modni događaj ili pojavu, a moji pratioci, u najvećem broju dame i tek pokoji muški član, iznose svoje mišljenje u komentarima, i smatram da je to moj najveći uspjeh – što sam uspjela kod osoba koje me prate izazvati reakciju, i osloboditi ih da se izraze i bez straha kažu šta misle, da otvoreno diskutuju i pruže mi ono što je danas najvrijednije – svoje vrijeme, pažnju i svoje iskreno mišljenje.

 1. Sa kojom poznatom osobom bi voljeli da sarađujete?

Biću neskromna, sa Miroslavom Dumom.

 1. Kako bi opisali Vaš stil?

Ja nemam stil, ja ću obući sve što je lijepo!
Ali ako bih morala upotrijebiti jedan izraz, to bi bilo – UREDNO. Poslagano, pedantno. Pomalo muškasto, skoro stalno sam u hlačama, nemam nijednu dugu svečanu haljinu u svom ormaru, ako je to uopšte stil, nemati „balsku“ haljinu?!

 1. Šta svaka žena treba da ima?

Da ne mislite da opet guram svoj članak u vaš članak, ali ne postoji kratak odgovor na ovo pitanje, ja sam ga pisala šest mjeseci u svom članku koji se bavi upravo tom temom, kreiranja savršenog ormara.
Ono što svaka žena mora da ima se naziva BAZA ORMARA, i zasnovana je na planetarno popularnoj modnoj filozofiju minimalista, tzv PROJECT 333, koju sam vrlo detaljno i slikovito opisala ovdje https://modaitakoto.com/2017/01/11/pun-ormar-i-nista-za-obuci i voljela bih da svaka žena pročita ovaj članak, jer će joj to – koliko god otrcano zvučalo – promijeniti život!

Dakle, sve to gore napisano i – ODIJELO!

 1. Koje knjige svaka žena treba da pročita?

BMuticHm. Bilo koju od Miljenka Jergovića, a potom svaku od Miljenka Jergovića. Možda prvo Dvore od oraha.

Biblija otrovne masline, Barbare Kingsolver.

Harry Potter, svakako, i sve bajke za djecu koje već nisu pročitale.

 1. Volite li filmsku umjetnost, koji Vam je najdraži film o modi?

Da, obožavam! Volim sve što vole mladi hahhhaha i ama nizašta nemam vremena! „Davila“ sam se u filmovima i serijama kad sam bila dijete i djevojka, a otkad sam postala majka, gledam film samo kad maksuz odem u kino, jednom u pola godine. Beskrajno žalim zbog tog nedostatka, ne postoji ljepša razonoda i uživanje od čitanja knjiga i gledanja filmova,… samo u tome uživam više nego u shoppingu.

Ne mogu reći da mi je najdraži film o modi, ijedan modni film, ali najdraži film u smislu raskošne kostimografije koja ga prati jeste The Great Gatsby i te motive često spominjem na svojoj stranici, u prijedlozima za makeup, frizuru i odabir odjeće za svečane prilike naravno, kao i povod mom vječitom insistiranju na pretjerivanju kad god nam se za to ukaže prilika.

 1. Vaši modni i beauty savjeti za predstojeću zimu?

I ovo pitanje zahtjeva opširan odgovor, pa ću odabrati savjete koji bih stavila na mjesto broj jedan svih svojih savjeta.

U modnom smislu, savjetujem da zimska odijevna kombinacija bude monohromatska, sa modnim dodacima u živopisnim bojama, Bojana Mto je uvijek siguran, jednostavan i atraktivan način da izgledate efektno uz nimalo truda i znanja o modnom kombinovanju.

Što se tiče beauty savjeta, ako kažem da se redovna njega kože (prvenstveno lica) podrazumijeva, onda ostaje da podijelim makeup savjet, koji bi kao i prethodni modni, slijedio prosto ali učinkovito pravilo – jednostavan, čist makeup, besprijekoran ten, sa naglaskom samo na obrazima i usnama, u boji rumenila i ruža koja prati modne dodatke. Pokoja nježna pahuljasta bijela šljokica u unutrašnjem uglu oka nije na odmet.

I ako već niste naučile lijepiti vještačke trepavice – MORATE! To je najbrži i najefektniji način da izgledate fantastično bez ikakve druge šminke osim lijepog tena.

Foto: Facebook stranica Moda i tako to

 

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me

© Copyright Lozen.me 2018

IMPRESSUM
Naziv pravnog lica: Lozen digital d.o.o
Adresa: Vuka Mićunovića 52b, Nikšić
PIB: 03434826
Izvršna direktorica: Margita Bećirović Vulanović
E mail: kontakt@lozen.me