Sanja Mitrovic
Jun 15, 2019
Posted by: Lozen

Sanja Mitrovic : Crna Gora viđena očima lokalnog vodiča

Jeste li kad poželjeli da budete turista u svojoj zemlji, da posjećujete i istražujete one njene djelove koji su vam nepoznati ili da u onim dobro poznatim uživate na novi način? Mi jesmo zahvaljujući blogu turističkog vodiča Sanje Mitrović.

,,Baš kao i Mali princ iz Egziperove istoimene knjige i ja smatram da godine, titule i uloge koje igramo u svakodnevnom životu ne govore ništa bitno o nama. O nama govori naša duša, pogled na svijet, stvarno znanje i ono što volimo” – napisala je Sanja na svom blogu, a mi smo je pitali o njenom pogledu na Crnu Goru, poslu koji radi i voli, o turistima

  1. Top pet mjesta koja, po Vašem mišljenju,treba vidjeti u Crnoj Gori?

U Crnoj Gori ne postoji skoro nijedan dio zemlje koji nije vrijedno posjetiti jer je toliko raznolika i upečatljiva gdje god krenuli. Ipak, ako moram da izdvojim neke djelove Crne Gore, onda bi to bili: Boka Kotorska zbog lijepog spoja njene neponovljive prirode i sarmatnih naselja punih istorije, zanimljivih prica i legendi, planina Lovcen kao “sveti oltar” za svakog Crnogorca i zbog moćnog pogleda sa vrha od kog se tesko odvojiti, zatim dolinu Grebaje u podnozju Prokletija kao najljepši amfiteatar u prirodi, Durmitor sa kanjonom rijeke Tare, najdubljim u Evropi i Biogradsko jezero smješteno u magičnoj prašumi Nacionalnog Parka Biogradska gora.

  1. Šta je privlačnije turistima sjever ili jug, planine ili more?Sanja Mitrovic, Lozen

Za svakog ko boravi na crnogorskom primorju, teško je zamisliti da postoji nešto ljepše od tog južnog dijela naše zemlje. Ipak, oni koji su u prilici da posjete sjever, ne mogu ostati ne iznenađeni i poraženi ljepotom naših planina koja parira onoj na moru. Tako da je ljepota našeg mora očekivana, ali planina nije. Mlađi turisti preferiraju more i obalu, a stariji gotovo uvijek planine.

  1. Koje adrenalinske atrakcije preporučujete turistima?

Kod nas i u slučaju adrelinskih atrakcija ne može da prođe bez uživanja u fantastičnim pejzažima, a izdvojila bih one na Tari: rafting i zip line. U ovom drugom slučaju turisti se mogu zabaviti na crnogorski način, obzirom da ništa ne moraju da rade već samo  (kako volimo da kažemo “sjediš, a letiš”.

  1. Kako turistima opisujete životni stil Crnogoraca?

Uvijek se trudim da dočaram našu posvećenost porodici i prijateljima, srdačnost i velikodušnost kada je gostoprimstvo u pitanju, donekle opušteno shvatanje stvari i princip “požuri polako”, ali i da ubacim malo humora na temu naše navodne lijenosti.

  1. Šta im se najviše dopada a šta im se ne dopada u Crnoj Gori?

Sanja MontenegroTuriste najviše impresioniraju prirodne ljepote naše zemlje i šarmantni primorski gradovi, brzina kojom se nevjerovatni pejzaži smjenjuju tokom vožnje, neočekivano bogata istorija, tradicija i kultura, kao i neposrednost našeg naroda. Međutim, često su svjedoci nedostataka u smislu saobraćajne infrastrukture, naše neorganizovanisti i lošeg odnosa prema životnoj sredini.

  1. Kako je biti turisti vodič u našoj zemlji?

Biti turistički vodič u Crnoj Gori je izazovno, dinamično ali i prilično teško. Ljudi uglavnom vide onu ljepšu i lakšu stranu našeg posla, dok je ona teža teško vidljiva: animacija turista i kompenzacija nedostataka na turi, briga o svakom pojedinačnom turisti, strpljivost i razumijevanje koje morate imati za svaku situaciju, dugi radni sati, rad u svim mogućim vremenskim uslovima, stalno širenje znanja….

  1. Kako se spremate za radni dan?

U zavisnosti od toga odakle dolaze turisti, volim da se raspitam o njihovoj zemlji kako bih mogla povući neke paralele i prijatno iznenaditi goste. Takođe, provjeravam da li je u pitanju neka specijalistička grupa sa posebnim interesovanjima, kako bi svoje vodjenje prilagodila na pravi način. Vodiči inače raspolažu velikim brojem informacija, te s vremena na vrijeme volim i da osvježim i proširim svoje znanje čitajući razne tekstove iz raznih medija.

  1. Podijelite sa nama neku anegdotu

Jednom sam nakon lokalnog obilaska Budve, nakon svih detaljnih informacija o gradu pitala turiste da li imaju nekih pitanja, na šta se javila jedna žena i pitala: ” A gdje ste kupili cipele?”

  1. O kom putovanju Vi sanjate?

Do sada nisam imala priliku da putujem van Evrope, tako da ovog puta pakujem kofere za neku egzotičnu destinaciju, možda Kubu Sanja M.ili Zanzibar.

  1. Pokrenuli ste blog, o čemu ćete nam pisati u narednom periodu

Svojim blogom pokušavam da približim Crnu Goru svima koji žele da saznaju više o njenim prirodnim ljepotama, tradiciji i kulturi. Planiram da pišem o nekim manje dostupnim i turistički valorizovanim mjestima, a želim sa pratiocima da podijelim i jednu interesantnu porodičnu priču koja seže u vrijeme kraljevine Crne Gore. O čemu se radi, neka za sada ostane tajna.

Foto: sanjamitrovic.me , Facebook

 

 

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me