fitnes
Jul 02, 2018
Posted by: Lozen

Sa Sanjinom Imanićem o fitnesu

Šta je važnije kvalitetan trening ili pravilna ishrana, kako pronaći motivaciju, kad porodilje mogu nazad u teretanu, koje osobine krase dobrog fitnes instruktora otkriva nam  Sanjin Imanić, diplomirani  kineziolog,  licencirani  personalni trener i savjetnik za ishranu, dobitnik  statusa  Napredni stručnjak za zdravlje i vježbanje od European Health and Fitness Association

  1. Kako da se motivišemo i pokrenemo?

Prvo i najbitnije, morate pronaći unutar sebe ono što vaš pokreće, vaš unutarnji cilj. To će vam biti početna motivacija. Daljni korak je razvijanje discipline koja će vas dalje držati. Disciplinu ćete razviti kroz naviku, na početku je teško, ali kasnije ćete doći u stadij da ne morate o tome razmišljati. Ako dođe momenat da želite odustati, samo se sjetite da odustajanje neće riješiti vaše probleme, oni će još uvijek biti tu. Bolje je napredovati malim koracima nego ne napredovati nikako.

  1. Koje vježbe su najbolje za početnice, koje vježbe preporučujete ženama nakon porođaja?

Postoje vježbe koje su univerzalne i najbolje za sve. To su vježbe koje aktiviraju cijelo tijelo (čučanj, potisak, mrtvo dizanje, veslanje i druge). Ljepota ovih vježbi je u tome što se mogu korigovati prema svakome. Ako osoba nije u mogućnosti raditi neku od ovih vježbi, postoji varijacija te vježbe koju sigurno mogu izvesti. Ženama nakon porođaja bih također preporučio ove vježbe sa umjerenom težinom. Na taj način će tijelo dobiti potrebnu snagu za brži oporavak.

  1. Kolika je uloga pravilne ishrane u procesu vraćanja tijela u dobru formu?fitnes sport

Mislim da je uvijek malo naglašeno koliko je ishrana važna, čak i više od treninga. Trening je samo stimulans, par sati sedmično, ali ishrana je ta koja oporavlja tijelo i omogućava fiziološkim procesima da se nesmetano odvijaju unutar tijela.

  1. Koji su Vaši savjeti za pravilnu redukciju tjelesne mase, odnosno za mršavljenje?

Kvalitetan trening snage u kombinaciji s kardiom i balansirana ishrana bez slatkiša i sokova.

  1. Vaš sajt sanjinimanic.com prepun je korisnog sadržaja, kao i komentara zadovoljnih klijenata, šta Vas odvaja od konkurencije?

Kada govorimo o člancima koje pišem, glavne stvari koje me izdvajaju su jednostavnost Ii razumljivost. Većina fitness članaka je pisana da zbuni čitaoce i uvjeri ih kako za sve vaše probleme je potrebno uraditi ‘samo par trbušnjaka I piti sok od cvekle’. Realnost je potpuno drugačija, koju pokušavam prikazati i ujedno način kako da osobe postignu ono što žele na najefikasniji način.

  1. Svjedoci smo da kao fitnes instruktori rade i oni koji nijesu dobri u svom poslu, kako da prepoznamo dobrog fitnes instruktora?

3 razloga ću navesti : Kvalitetan fitness instruktor bi trebao da s vama radi vježbe cijelog tijela ili njihove varijacije (čučanj, potisak, mrtvo dizanje, sklekovi, zgibovi, veslanje…). Ako ne radite te vježbe, taj trening nije kvalitetan. Trener bi trebao znati da programira trening, da svaki trening ima svoj cilj, bez stalnog mijenjanja vježbi. Zadnje, trener mora da posveti 100% pažnju klijentu bez tipkanja na mobitel ili gledanja uokolo.

Foto: Pexels

 

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me