Sara Oster Rokvić
Apr 14, 2020
Posted by: Lozen

Sara Oster Rokvić : Ja se slažem sa onim ,,Majka je majka”

Za vrijeme trudnoće  Sara Oster Rokvić je odlučila da pokrene instagram profil putem kojeg bi sa ostalim mamama dijelila  savjete i iskustva. Profil Momsters je brzo prerastao u pravu Momsters zajednicu koju čine žene sa različtim iskustvima i saznanjima. Već četiri godine Momsters je mjesto gdje se širi znanje, daje podrška i razmjenjuju savjeti. Sara organizuje druženja, seminare, kafe i čajanke, a pokrenula je i akciju ,,Samohrana mama nije sama”

  1. Kako i zašto ste se odlučili da pokrenete online kutak za mame ,,Momsters?

Ja sam po struci dipl. filolog, i za vreme studija sam radila u kreativnim i radno okupacionim radionicama sa decom i tinjedžerima ometenim u razvoju. Kada sam postala majka ljubav prema čitanju i pisanju, prema radu sa decom i na kraju prema sopstvenom detetu je napravila jedan “bljesak” koji je bio razlog pokretanja bloga.Sara Rokvić

  1. Iz dosadašnjeg iskustva, prije svega iz iskustva sa ženama koje pripadaju Momsters zajednici, kako biste opisali majke sa naših prostora, koje su im vrline a koje mane?

Ne pravim neku posebnu razliku izmedju majki sa bilo kojih prostora već delim “roditeljstvo” iz nekih pređašnjih vremena i ovo danas, u kom se više trudimo da se povežemo sa svojom decom, da ih uvažavamo kao male velike ljude, dajemo im prava da misle i osećaju i to slobodno i iskažu. Vrlina današnjih majki je ta da su svesne da one treba da budu dobro da bi i njihova deca bila isto tako.

  1. Ravnopravno roditeljstvo je vrijednost koju Lozen promoviše, kakav je Vaš stav o tome s obzirom da živimo u sredini koja majku postavlja na pijedestal, gurajući oca u drugi plan?

Ja se slažem sa onim “Majka je majka.”, ali isto tako ne umanjujem ulogu oca. Roditelji su dvoje ljudi koji se dopunjuju i u svom partnerskom odnosu i kao roditelji svojoj deci i kao takvi čine pun, zatvoren krug.

  1. Kako ste se pripremali za Vašu trudnoću i kakva su Vaša iskustva kad su trudnoća i porođaj u pitanju?

Imala sam zaista divnu trudnoću i taj period mi je jedan od lepših u životu. Puno sam spavala, čitala, jela mnogo voća i jedan duži period provela kod vas na vašem divnom moru. Porođaj mi je prošao lako i brzo, a nisam očekivala to od sebe “prvorotke”.

  1. Da li ste se promijenili kao ličnost otkad ste majka i ako jeste koje ste promjene primijetili?

Jesam, ali i dalje nisam sigurna koje su to tačno promene. Jednostavno samo osećam da živim još jedan novi život. Kažu da se s detetom rađa i majka te je to izgleda razlog.

  1. Dolazak bebe zna negativno uticati na odnos između partnera u periodu privikavanja: pristigle obaveze, nespavanje, nervoza dovode do svađa kojih nije bilo ranije. Kako se pripremiti za ovaj period i kako ne izgubiti dobar partnerski odnos?

Oba roditelja moraju znati do kakvih, pre svega, hormonskih promena dolazi kod majke nakon što na svet donese svoju bebu i kako oni utiču na mamu i njeno (ne)raspoloženje. Kada to saznaju biće svesniji situacije, zašto se ona dešava i u skladu sa tim tata treba da pruži mami razumevanje i blag odnos, a mama da se što više mazi i povezuje sa svojom bebom i sve bude onako kako treba da bude, a onda vremenom sve dođe na svoje. Sve je u znanju.

  1. Roditelji imaju oprečna misljenja kad su ove dvije teme u pitanju:  Nosati novorođenje ili ipak ne?

MomstersUvek sam za nošenje ne samo novorodjene bebe jer joj je to neophodno u prva 3 meseca života koje se naziva “4 tromesečje”, kada je bebi najvažnije da bude na maminim grudima i sluša otkucaje njenog srca koje je slušalo u stomaku, već i veće dece. Dodir je lekovita stvar i za roditelja i za dete.

 Spavanje djeteta u istom krevetu sa roditeljima ili ipak ne?

Ja i dalje spavam sa svojim detetom koje ima 4,5 godine.

  1. Zadnjih godina pitanja vakcina i izloženosti djece ekranima su veoma aktuelna, kako Momsters zajednica gleda na ova pitanja, ima li jedinstven odgovor?

Napisaću u svoje ime. Moj sin je dobio sve vakcine propisane kalendarom istih, ekrane mu nikada nisam branila ali mu oduvek ograničavam vreme. Najviše gleda crtane filmove na televizoru, kada ih uglavnom gledamo zajedno i to su najčešće stari Diznijevi crtaći. Mislim da je najvažnije da detetu pokažemo kakve sve lepe aktivnosti može da radi i čime sve može da se zanima, ali isto tako i da ga pustimo da mu bude dosadno jer se iz dosade najlepša mašta za igru rađa te detetu ekran bude jedna od zanimacija, a ne glavna.

  1. Koje teme najviše interesuju Momsters mame?

Mnogo tema smo obradile za ove 4 godine koliko ja vodim blog “Momsters” i svaka je bila korisna ili zanimljiva na svoj način. Mame vole teme vezane za igre sa decom i praktične savete, a ja da pišem o približavanju umetnosti deci.

  1. Šta nam novo spremate?

Uvek nešto osmišljavam, razmišljam, skupljam ideje, čitam, slušam i pokušavam da realizujem. Biće lepih druženja i u online i u offline svetu. Jedva čekam!

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me