Dec 28, 2021
Posted by: Lozen

Šta se događa u vašem telu kada jedete tunu iz konzerve?

Postoje brojni benefiti konzumiranja tune u konzervi pre nego što uopšte pročitate deklaraciju. Može dugo da stoji na polici, nije preskupa i može da se koristi u brojnim jelima – od salata do sendviča.

I nutricionistički gledano, tuna iz konzerve ima puno prednosti, iako previše tune iz konzerve može dovesti do trovanja živom.

Ako uživate u konzerviranoj tuni svakodnevno u salatama i sendvičima, postoji nekoliko stvari koje se događaju u vašem telu, prenosi EatThis.

1. Povećaćete unos proteina

Unošenje proteina u vašu ishranu može biti izrazito korisno zato što ćete se duže osećati sitim i konačno, konzumiraćete manje kalorija. Konzervirana tuna to i radi. Tuna pakovana u ulju sadrži 46,6 grama proteina, dok tuna u salamuri sadrži 31,7 grama proteina. Uzimajući u obzir da bi trebalo da konzumirate 0.36 grama proteina na 0.45 kilograma vaše težine, samo jedna konzerva tune može biti dovoljna za optimalan dnevni unos.

2. Poboljšava zdravlje mozga i očiju

Zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, ojačaćete vaš mozak i funkciju oka jedući sendvič od tune za ručak. DHA, omega 3 masna kiselina poznata je po tome da pomaže u poboljšanju pamćenje. Takođe, može da utiče i na smanjenje upale i ublažavanje simptoma suvog oka.

3. Ako je pakovana u ulju, mogli biste da nabacite kilograme

Iako tuna u konzervi pakovana u ulju ima neke benefite poput činjenice da ima više proteina i ukusa nego kad je pakovana u salamuri, tuna u ulju ima više kalorija, masti i može da dovede do viška kilograma. Svakako bi trebalo da birate tunu u salamuri ako želite da unesete manje kalorija i masnoća.

4. Mogli biste da osećate nadutost

Jedan od sastojaka koji se može pronaći u konzerviranoj tuni je natrijum, koji u najvećem broju slučajeva vodi do nadutosti. Prema Institutu Linus Pauling, konzerva tune, nebitno radi li se o onoj u ulju ili salamuri sadrži četvrtinu vašeg prosečnog unosa natrijuma. Iako je natrijuma ključan za regulaciju telesnih tečnosti, preveliki unos može dovesti do nadutosti. Stoga budite oprezni koliko konzervirane tune jedete svakodnevno.

5. Mogli biste da se otrujete živom ako je jedete previše

Konzervirana tuna sadrži znatno manje žive od sveže tune, što znači da je možete jesti češće. Kao neurotoksin, živa je nešto što bi se trebalo izbegavati kad god je moguće. Kad vidite tunu u konzervi na kojoj stoji “lagana tuna”, to znači da sadrži dosta manje žive nego sveža tuna. Takva tuna može da se jede jednom nedeljno bez ikakvih problema.

Izvor:N1

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me