Mar 03, 2022
Posted by: Lozen

Tamara Etera – SVI UŽIVAJU KADA ŽENA UŽIVA

Tamara uči žene da uživaju. Bez krivce. Bez stida. Baš takve kakve jesu. Baš tu gdje jesu. Možda zvuči apstraktno i čudno, ali Tamara kroz svoj rad iznova i iznova otkriva koliko duboko žene mogu da potisnu sopstvenu potrebu da uživaju u svojoj ženskoj prirodi, u darovima života i da plešu ples Istine.

Ponekad možda taj posao izgleda kao nemoguća misija, zato se Tamara istinski raduje sa svakom ženom koja sa njom podijeli svoje novootkrivno svijetlo, boje i sočnost.

Život je započela sasvim uobičajeno, kao većina mladih u Srbiji. Završila je arhitekturu i zaposlila se u struci, baš onako kako su svi oko nje to željeli i očekivali, ali to nije bio njen istinski poziv. Taj život mimo njene svrhe, odveo je do bolesti, poremećaja ishrane, loših odnosa, a onda je, srećom jako mlada, odlučila da potraži pomoć. Tako se rodila čarobnica Tamara Etera.

Danas je na putu svoje svrhe, i božanskom magijom istine dotiče i oživljava žene širom svijeta.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dozvola za Uživanje (@tamara.etera)

 

 1. Ko je zapravo Tamara Etera?

Etera je neka vrsta mog avatara. Avatara u smislu – kada uđem u to polje i postanem Tamara Etera – ja postajem jedna mnogo mudra, smela, hrabra, direktna, jasna a u isto vreme nežna, saosećajna, spontana i radosna pojava. Nekada samu sebe iznenadim koliko sam svesna i praktična u isto vreme.

Ona je tu da pomogne ženama da daju sebi dozvolu za uživanje i da se oslobode od krivice. To radi uz pomoć alata koji šire svest, vraćaju u telo i vole. Ona je čarobnica koja je spoznala suštinu univerzuma, shvatila je da se sva suština krije u skladu između muškog i ženskog principa. Svakog dana sve dublje spoznaje – šta to u praksi znači.

U isto vreme – ona je samo još jedna obična, ranjiva, ranjena, beskrajno inspirisana i luda žena.

 1. Gledajući tvoj život sada, lako bismo mogli upasti u zamku i pomisliti da je savršen i da je oduvijek takav. Kroz kakve si sve izazove prošla da bi se izborila da danas zaista živiš život u kom uživaš?

Sa strane gledano – nazvaćemo ih ovako: poremećaj ishrane i bolesti zavisnosti.

Malo dublje gledano – nazvaćemo ih – potpuno odbacivanje sebe, mržnja prema sebi, mržnja prema životu. Duboko ukorenjen osećaj krivice i stida za sve što jesam. Ogromna seksualna energija koju sam pokušavala da potisnem, ogromna kreativna energija koju sam pokušala da uglavim u neki običan beogradski život. Stalno sam se osećala kao da neki deo mene štrči. Nisam se uklapala u samu sebe. Bila sam ili prehladna ili previše emotivna. Odsečena od tela. Odsečena od istine. Prestravljena od života. U osećaju – kao da sam stalno nekom nešto dužna. Sama sebi uvek poslednja.

I tako. Meni se čini – jedna klasična ženska priča. Što više radim sa ženama više vidim da prolazimo iste boljke. Ništa u mojim traumama nije bilo super posebno. Svaka žena se – manje-više – oseća ovako u današnjem društvu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dozvola za Uživanje (@tamara.etera)

 

 1. Šta je zapravo uživanje? Zašto je ono baš tako važno? Da li je uživanje umjetnost?

Uživanje je sklad duha i tela. Uživanje je momenat u kome znamo da je sve kako treba da bude.

Uživanje je svest da je svaki udah momenat u kome život penetrira u nas, a svaki izdah prilika da umremo i da se ponovo rodimo. Uživanje je – biti živ i zahvalan za to. Može biti umetnost. Ne mora. Na neki način je baš jednostavno. U današnjem društvu – beskrajno komplikovano.

 1. U kakvoj su vezi stid i uživanje?

Ženama je na leđa nakalemljeno uverenje da njihovo uživanje nije u redu. Da je opasno. Strašno. Da može da zavede muškarca! I da je to loše i da zbog toga – ona mora manje da uživa.

I tako su žene počele da se stide svoje lepote, svoje moći, svoje prirode. Počele da veruju da je zla, loša, stidna. Stavljen nam je veto na našu prirodu. Danas – većina taj stid živi kao sastavni deo uživanja. Suštinski – nije. To je naučen, nakalemljen deo. Moja misija je da odlepim stid i krivicu od uživanja.

 1. Da li se uživanje nauči i to je to – jednom za svagda, ili je potrebno vježbati? Da li postoji ekspanzija u uživanju?

Uživanje je praksa koja se sastoji od: proširene svesti i prisutnosti u telu. Svaka se ponaosob vežba. Prisutnost u telu zaista možemo vežbati kroz svesni pokret i određene prakse. Širenje svesti se postepeno dešava dok radimo na sebi i boravimo u prisustvu ljudi koji imaju širu svest od naše.

Tako da – to je celoživotna misija. Svako malo otključa se neki novi nivo uživanja. Telesnog,

duhovnog, životnog. U seksualnom smislu – itekako se vežba 🙂 kroz svesni dodir, samo-masažu, bivanje sa sobom i osećanje – šta meni sada treba da bih uživala?

Sve ovo radimo na programu Svesno Uživanje. 🙂

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dozvola za Uživanje (@tamara.etera)

 

 1. Ženski princip konačno oživljava, i žene se raduju, ali šta je sa muškim principom? Prije svega muškim principom u ženi? Koliko je on važan?

Beskrajno važan. Isto kao i ženski. Oni su potpuno jednaki a dijametralno suprotni. Muški princip je – svest. On je tu da čuva ženu. Ženski princip je – život. Ona je tu da inspiriše i rađa svest. Jedno bez drugog – ne postoje.

 1. Kako je novac povezan sa uživanjem?

Novac je jedna od manifestacija seksualne energije. I takođe je okarakterisan kao loš, prljav, grešan. Isto kao i uživanje.

Povezan je sistemom podsvesnih uverenja koja nam govore da su naša snaga i moć (seksualnost, uživanje, novac) – prljavi i grešni i kako treba da se stidimo ako želimo novac ili želimo da uživamo. Ni novac ni uživanje ne kvare ljude. Nedostatak saosećanja, ljubavi i proširene svesti su problem. Nije problem novac. Problem je – šta neko radi sa novcem?

Problem se rešava tako što taj neko proširi svoju svest i poželi da svoju moć (novac, uživanje, seksualnost) koristi za svoje i opšte dobro. Isto tako je i sa uživanjem.

 1. Na samom početku vašeg braka, tvoj suprug se suočio sa jednom nezgodnom dijagnozom, ubrzo nakon toga ste se i preselili u drugu zemlju sa sinom koji sada ima godinu dana. Kako u tako izazovnim životnim situacijama i velikim promjenama i dalje zadržati tu srž života živom i uživati u svakom danu? Da li je to uopšte moguće?

Iz svog iskustva i iz priče sa mnogima starijim od sebe – kada gledamo smrti u oči – tada smo najživlji. U svemu tome – potrebno je naći sistem podrške. Za mene to su bili moj učitelj, psihoterapeut, prijatelji i porodica. Neću reći da je lako – ali znam da ne bih bila ova žena – i da on ne bi bio taj muškarac koji sada jeste – da nismo zajedno prošli ceo taj lud period.

Sve se pretumbalo, sve se razjasnilo, rešilo. Sve je došlo na svoje mesto. Više nije bilo vremena za čekanje. Nije bilo vremena za „sutra ću“. Ne, sad ću sve da rešim – pa kud puklo da puklo.

U svemu tome – mi smo uživali što imamo jedno drugo. Kuvali smo. Družili se. Gledali filmove. Uživali smo u trudnoći. Moj muž je imao priliku da zbog zdravstvenog stanja bude tu za našeg sina više nego neki „običan tata“. Nije radio. Zajedno smo bili tu od početka. Svaka životna okolnost ima i minus u plus. Mi smo odlučili da se fokusiramo na plus – i da saniramo one delove koji su ostali ranjeni. Post traumatski stres. Sve što takve situacije nose.

Tako da, iskreno – ja ne verujem u idealne životne okolnosti. Nikad ih nisam imala. Nit sam ja idealna, nit je moj muž. Je l’ to znači da ne možemo da se volimo? Ne znači. Je l’ to znači da ne možemo da uživamo? Ne znači. To samo znači da smo svesni, živi i iskreni. Sve priče o idealizaciji su iluzije. Dosta sa iluzijama. Vreme je da uživamo u stvarnosti – koja – iskreno – najčešće nije „laka“. Moj odgovor je – da – uživali smo – i da – uživamo i danas.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dozvola za Uživanje (@tamara.etera)

 

 1. Osmislila si višemjesečni program „Dozvola za uživanje“, prvi je završen krajem prošle godine.

Šta on zapravo predstavalja? Da li dozvola u njegovom nazivu ukazuje na postojanje zabrane na uživanje u našim životima? Osećam se kao da sam kroz prethodna pitanja već odgovorila!

Zabrana postoji i mnogo je duboko ukorenjena. A program predstavlja proces kroz koji zabrane osvestimo, preuzmemo odgovornost za njih i počnemo da gradimo svakodnevnicu na temelju uživanja i ljubavi prema sebi.

 1. Kakvi su tvoji utisci nakon završetka prvog progrma „Dozvola za uživanje“, ali i žena koje su ga prošle sa tobom?

Da je trebalo da traje duže! Da ima puno toga, da je celoživotni proces i da je izuzetno „life- changing“. Otrežnjujuć i ušuškan u isto vreme.

 1. U martu počinje tvoj novi program „Svesno uživanje“? Za koga je on i kako se žene mogu prijaviti?

Svesno Uživanje trajaće kraće od prvog programa i veći fokus će biti na našoj interakciji. On je za sve žene koje žene da im uživanje postane svakodnevnica a ne nešto što rade na godišnjem odmoru. Toliko smo se udaljile od ideje da je naš život tu da bismo uživale i želim to da vratim ženama. Uživanje u hrani, uživanje u plesu, uživanje u seksualnosti. Dozvolu za uživanje u sebi, takvoj kakva jeste, već sad. Moja namera je da bude jednostavnije i praktičnije. Prisutno i nežno. Živo i seksi. Svaka će uzeti onaj delić koji joj je najviše potreban!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dozvola za Uživanje (@tamara.etera)

 

12. Pored ovog programa, i bogatog sadržaja koji dijeliš na Instagramu, kako te još možemo pratiti i raditi sa tobom u skorijem i budućem vremenu?

Ovaj program je trenutno jedini u planu. Prijavite se na newsletter da budete u toku 🙂  https://sendfox.com/tamaraetera

 1. Kako žene koje sumnjaju da zaslužuju da uživaju mogu sebe da ohrabre da krenu na putovanje ka sopstvenom uživanju, ka svojoj prirodi, svrsi?

Za njih je najvažnije da krenu! Ako ste super hrabre – odmah uplatite sebi program – vama je najviše potreban! A ako ne – tu je pregršt besplatnog sadržaja. Edukujte sebe – za početak. Objasnite sebi da je vaše uživanje – i uživanje vašeg okruženja. Zaista jeste. Nekad deluje kao da je to što ja učim sebično ali zapravo – svi uživaju kada žena uživa. Partner, okruženje, deca. Svi.

Objasnite sebi da ne radite to zbog sebe nego zbog drugih – može da bude zgodna zamena teza za žene koje imaju baš veliki problem da sebe stave na prvo mesto! Pa polako. Osladiće vam se!

Tamaru možete pratiti i na Instgrm profilu @tamara.etera i YouTube kanalu https://www.youtube.com/c/TamaraEtera

Autorka teksta: Jelena Lacman

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me

© Copyright Lozen.me 2018

IMPRESSUM
Naziv pravnog lica: Lozen digital d.o.o
Adresa: Vuka Mićunovića 52b, Nikšić
PIB: 03434826
Izvršna direktorica: Margita Bećirović Vulanović
E mail: kontakt@lozen.me