morning glory
Jun 22, 2018
Posted by: Lozen

Tri čudesna prirodna fenomena

 

Obrati pažnju, čovječe, na čuda kojima svjedočiš, smjenu obdanice i noći, osjeke i plime, promjenu godišnjih doba, obrati pažnju na Sunce, Mjesec, nebeski svod … Pogledaj rijeke, mora i okeane, planine i hridi kamene – zar ne misliš da je priroda čudo? Samo u prirodi čovjek se može naučiti mudrosti, govorio je Betoven, i zato prilagodimo sebe njoj a ne nju sebi.

Prirodni fenomeni zbunjuju ali ujedno i izazivaju divljenje zato za vas danas izdvajamo ova tri čuda pred kojima zastaje dah

1. Katatumbo munje

Ovo čudo prirode javlja se u regiji iznad ušća reke Katatumbo u jezero Marakaibo, u Venecueli. Iznad površine vode jake munje 5 km visoke udaraju u vodu neverovatnom frekvencijom – tokom 140 do 160 noći godišnje, 10 sati dnevno do 280 puta na sat. Ove ,,vječne munje”  vidljive su na daljini od  400 kilometara. Još uvijek se ne zna pravi uzrok ovih neprekidnih oluja, naučnici smatraju da je uzrok ovolikog broj munja u obilju metana koji isparava iz močvarnog područja, dok pak neki tvrde da uzrok treba tražiti u sudaru toplih i hladnih struja, toplih koji preko jezera dolaze s Kariba i hladnih koji se dolinom spuštaju s Anda. Desilo se nešto nevjerovatno 2010., oluja je prestala od januara do marta, lokalno stanovništvo je strahovalo da će ostati bez svog, širom svijeta poznatog svetionika Marakaibo, međutim u martu munje su opet počele. Naučnici smatraju da je velika suša krivac za ovo zatišje.

2. Oblak Morning Glorymorning glory

Južni dio Karpentarskog zaliva u Sjevernoj Australiji je lokacija iznad koje se pojavljuje najljepši oblak na svijetu. Oblak Morning Glory je oblak valova , koji može biti dug i do 1.000 kilometara, često se nalazi na visini od 100 do 200 metara iznad zemlje, pripada grupi niskih oblaka. Oblak često putuje brzinom od 10 do 20 metara u sekundi. Ponekad postoji samo jedan oblak, ponekad ima i do deset uzastopnih oblaka valjaka.  Identifikovane su tri različite vrste oblaka Morning Glory. Formiraju se obično u praskozorje zato su i dobili naziv Jutarnja slava. Postao je turistička atrakcija, piloti lakih letjelica vole jedriti po njima.

3. Podvodni vodopad, Mauricijusmauricijus

Da su prirodni fenomeni između stvarnosti i fikcije dokazuje vizuelno čudo na Mauricijusu. Posmatrajući iz ptičje perspektive ovaj prostor čini se da se nadomak ostrva nalazi podvodni vodopad. Naučnici pokušavaju dati tačan odgovor šta je uzrok ove veličanstvene iluzije,  i tvrde  da se on može pronaći u fascinantnoj  geološkoj istoriji okeana. Struje  koje pomjeraju pijesak i mulj preko podvodne litice prave iluziju da je ispod površine vode vodopad.

Slične objave

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Design by: Webfox.me                                                               © Copyright Lozen.me 2018                                                                   kontakt@lozen.me